Az emberek nagy része élete során már élt át pánikrohamot. Ennek kiváltó oka sokféle lehet. Akár egy pillanatnyi stresszhelyzet, például egy közlekedési baleset vagy tartósabb, iskolai vagy munkahelyi stressz. De sokkal komolyabb dolog is állhat a háttérben.

Pánikroham

A pánikrohamot sokszor tévesen valamilyen súlyos testi betegségként azonosítják az emberek. Leggyakrabban a szívrohammal tévesztik össze, mivel tüneteik nagyon hasonlóak tudnak lenni. A pánikroham közben legtöbbször előforduló tünete a felgyorsuló szívverés, ezzel együtt az erős szívverésérzés, ájultságérzés, nehézlégzés, izzadás, zsibbadás, gyomortájéki panaszok, verejtékezés, hideg- vagy meleghullámok, remegés.

Komolyabb pánikroham estén a tünetek 10 perc környékén tetőznek és a roham 20-30 percen keresztül is tarthat. Erősebb roham esetén felléphet halálfélelem és disszociáció. A disszociáció során az érintett úgy érzi, hogy nincs kapcsolatban a testével. Mintha a saját teste nem is öve lenne, leegyszerűsítve ez egyfajta testen kívüliség érzésével jár.

A pánikroham során a teljes kontrollvesztés érzése nem ritka. Ezt felerősítheti a disszociáció és a halálfélelem.

Ha valaki élete során átél egy-két pánikrohamot még nem jelenti azt, hogy feltétlenül kezelésre szorul. A népesség közel 10%-a tapasztalt már kisebb vagy nagyobb pánikrohamot. Viszont, ha gyakorivá válnak a rohamok onnantól kezdve beszélhetünk pánikbetegségről.

Pánikbetegség

A pánikbetegségben szenvedők félnek egy következő roham megjelenésétől, ami komoly szorongást válthat ki. Ilyenkor lényegében a szorongástól való félelem által kiváltott szorongás jelenik meg.

A pánikbetegség pontos kiváltó okai egyelőre még nem tisztázottak. De összefüggésbe hozhatók más szorongásos betegségekkel, például különböző fóbiákkal. A pánikbetegek 80 százaléka szenved agorafóbiától. Ez a fóbia azoktól a helyektől való félelmet jelenti, ahonnan nehéz elmenekülni, zsúfolt vagy nyílt terek által kiváltott szorongás. Emellett a klinikai depresszióban szenvedőknél is előfordulhat pánikbetegség kialakulása.

Súlyos esetekben a kezeletlen pánikbetegség következtében a beteg élettere teljesen beszűkülhet, kiváltképp, ha agorafóbiával párosul. Ez munkaképtelenséghez vezethet, a közvetlen lakóhely, otthon elhagyásnak a félelme miatt. De nem szükséges ehhez az agorafóbia, sok beteg azért nem hagyja el az otthonát, mert attól fél, hogy ha nyilvános helyen tör rá a roham, akkor megszégyenül a többi ember előtt. Mivel, ahogy korábban a pánikroham tüneteinél leírtuk a roham közben kontrollvesztés és halálfélelem is gyakran előfordulhat.

A pánikbetegek esetében (az enyhe pánikrohamokkal ellentétben) a rohamokat nem feltétlenül konkrét esemény vagy élethelyzet idézi elő. A pánikrohamok bármikor előjöhetnek, az is előfordulhat, hogy egy ilyen roham alvás közben éri az embert.

A fóbiák mellett a leggyakoribb összekapcsolódó kórkép egy korábbi életszakaszban átélt súlyos trauma vagy megrázkódtatás is lehet.

Kiemelt kép samer daboul fotója a Pexels oldaláról.