Péntek reggel 9-kor kezdődött meg Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselőjének hivatali visszaélés bűntette miatt indított büntetőperének tárgyalását. A Jövő TV tudósítói az épület előtt várakoznak, cikkünket a tárgyalás után frissítjük.

Demeter Márta 2018 szeptemberében írásban kérte számon a kormány minisztereit, miután a kecskeméti repülőbázis repülési naplójának adataiból kiderítette, hogy Orbán Viktor egyik lányát egy katonai géppel szállították haza Ciprusról – szabályellenesen. A kérdéseit a közösségi oldalán is közzétette.

A Központi Nyomozó Főügyészség még novemberben emelt vádat a képviselő ellen, amely szerint a nyilvános írásbeli kérdéssel Demeter Márta törvényellenesen járt el, hiszen ezek az adatok nem minősülnek publikusnak. A képviselő szerint azonban nem követett el hivatali visszaélést, hiszen az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnökeként az a munkája, hogy ellenőrizze a végrehajtó hatalom működését.

Demeter Márta büntetőperének tárgyalásán. A képen Demeter Márta (középen) és Keresztes László Lóránt (jobb) 2021. január 15-én. Fotó: Jövő TV

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága a vizsgálat során megállapította, hogy a Demeter Márta által publikált adatok nem helytállóak, mivel csupán egy névrokonságról van szó Orbán Viktor családjával kapcsolatban, és nem a miniszterelnök lánya az említett személy.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal szerint Demeter Márta nemzetbiztonsági kockázatot jelent, így az Országgyűlés további döntésig felfüggesztette a képviselő mentelmi jogát.

A bíró zárt tárgyalást rendelt el védett adatokra hivatkozva, így a sajtó munkatársai már nem lehetnek bent a jelenleg is zajló tárgyaláson.

A további fejleményekkel a tárgyalást követően jelentkezünk és cikkünket frissítjük. (jovotv.hu)