Amint kisült a farsangi fánk, azonnal ott marad a gond. Mit csináljunk a visszamaradt használt sütőolajjal? Néhány lehetőséget kínálunk a háztartásokban jelentkező használt étolaj környezetbarát elhelyezésére.  

A karácsonyi ünnepek előtt a környezettudatos, környezetbarát, használt háztartási sütőolaj elhelyezésére hívta fel a figyelmet a MOL.

A vállalat 2011-ben indította be használt sütőolaj-gyűjtő programját. Ennek köszönhetően az elmúlt években összesen 2,3 millió liter, közel 2100 tonna használt sütőolaj gyűlt össze, és ezzel a lakosság több ezer liter élővizet kímélt meg az elszennyeződéstől.

Kiemelték: a háztartásokban használt sütőolaj környezetbarát tárolására teremtett ideális megoldást a MOL, amikor országszerte több mint 350 töltőállomásán helyezett ki gyűjtőtartályokat, így a lakosság egyszerűen, gyorsan, környezetbarát módon „szabadulhat meg” a használt étolajtól. A kijelölt Mol töltőállomásokon leadott használt olajat a Biofilter Zrt. gyűjti össze és tisztítást követően juttatja el a Rossi Biofuel komáromi üzemébe, ahol bioüzemanyagot gyártatnak belőle. Ennek köszönhetően környezetre káros hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát terméket állítanak elő, amelyet a Mol százhalombattai finomítójában használnak fel biokomponensként a gázolaj gyártásához – írták.

A környezettudatosság Pest megyében a legjellemzőbb, a lakosok az elmúlt mintegy 10 évben 860 tonna használt sütőolajat gyűjtöttek össze – tették hozzá.

Bővebb információ és a benzinkutak listája: toltoallomaskereso.mol.hu

Magyarországi háztartások évente összesen több tízezer tonna étolajat használnak fel. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az üzemi konyháknál, éttermeknél megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék gyűjtése, elszállítása és feldolgozása. A háztartásokban használt sütőolaj rendre a lefolyókba vagy a szemétbe kerül. Ez igen káros, hiszen a csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, a háztartási szemétbe öntve pedig nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókban.

Amennyiben a sütőolaj gondatlanságból vagy szándékosan az élővizekbe jut, az még veszélyesebb, mert a tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt. Így pusztíthatja el a vízi élőlényeket. Egyetlen csepp használt étolajjal akár ezer liter élővizet is elszennyezhetünk.

A környezetbarát kezdeményezéshez időközben csatlakozott az ország legnagyobb lefedettséggel rendelkező, hazai élelmiszerlánca, mindannyiunk „jó szomszédja” a COOP. Napjainkban már közel 500 magyarországi üzletükben elérhetőek az olajpontjaik, ahol leadható a háztartásban összegyűlt, használt étolaj.Aki összegyűjti és vissza viszi a használt étolajat, bármely olajpont emblémával ellátott COOP üzletbe, az ajándékkupont vehet át. Tehát nem csak védi a környezetét, de spórol is.

Bővebb információ és az üzletek listája: coop.hu/olajpont

Forrás: coop.hu, mol.hu, mti.hu

Fotó: pixabay