A magyarországi madáretetési mozgalom az 1890-es évekre tekint vissza. Tehát már 131 éve annak, hogy a csikorgató, jeges időszakban egyre több szót ejtünk az itthon telelő madarak ellátásáról, hogy túlélési esélyeiket megsokszorozzuk.

Sokan nem gondolják, de valószínűleg a madarak a téli időszakban, ha nem is dúskálnának, de igazából ellennének a segítségünk nélkül. Ez a kis figyelmesség inkább nekünk, embereknek fontos. A szürke téli hónapokban közel csalogatjuk magunkhoz ezeket az apró kis tollasokat, hogy gyönyörködhessünk bennük, és megfigyelhessük őket. A hazánkban telelő madarak közül mintegy ötven faj látogatására számíthatunk, ha madáretetőt helyezünk ki a kertünkbe, erkélyünkre.

A boltokban gazdag kínálatú madáretetőkből választhatunk. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, akkor a lehető legegyszerűbb és leg környezet barátabb módon készítsünk otthon, saját kezűleg madáretetőt. Az általános háztartási hulladékok számtalan, ötletes lehetőséget kínálnak számunkra. Higgyük el, hogy a madáretetőnkből csipegető madarak örömmel látogatják ezeket. Az elkövetkezendő hetekben két, gyorsan és minden különösebb beszerzés nélkül elkészíthető madáretető megvalósítási lehetőséget mutatok be.

Az első, saját kezűleg készíthető madáretető igazán pillanatok alatt összedobható!

Hozzávalók:

  • 1 db literes műanyag flakon (fotónkon lévő egykor citromlevet tartalmazott)
  • 1 db fakanál (lehet műanyag is, nem szükséges új, akár kopott is megfelelő)
  • olló, filctoll
  • az etetéshez szükséges magok a feltöltésre

Elkészítése:

A kiválasztott műanyag flakonról szedjük le a fölösleges papír vagy műanyag bevonatot. A filctoll segítségével jelöljük be a flakon oldalán a szükséges lyukak helyét. Három lyukra lesz szükségünk. Az első a flakon aljához a lehető legközelebb legyen, vele vízszintesen a flakon túloldalán is jelöljük be a lyuk helyét. A harmadik pontunk úgy 3 cm-el magasabban legyen az előzőnél. Olló segítségével a két vízszintesen elhelyezkedő lyukat így vágjuk ki, hogy a fakanalat behelyezve szorosan, stabilan álljon. Amennyiben a lyuk kicsit nagyobbra sikerült a kelleténél, ne keseredjünk el. Ragasztóval korrigálható a dolog. Figyeljünk arra, hogy a fakanál öblös része felülre nézzen, hiszen ide fognak hullani a kis magvak. Amennyiben ragasztásra volt szükségünk hagyjunk időt a száradásra. Most vágjuk ki a harmadik lyukat, ez ne legyen 0,5 cm átmérőnél nagyobb rés. Az apró magvacskák ezen már könnyűszerrel ki tudnak hullani, illetve a madárkák apró csőrükkel ki tudják csípni belőle az élelmet. Amikor elkészültünk az etetővel vegyük le a kupakot és tölcsér segítségével töltsük fel magvakkal a flakont. Tapasztalatból tudom, hogy a madarak nagyon gyorsan megkedvelik az etetőnket és a tél végére kiürül a flakon. Nyáron mossuk ki az etetőt, csomagoljuk újságpapírba és pihentessük a következő fagyos napok beköszöntéig.

Nagyon fontos, hogy amennyiben a tél vége előtt kiürül az etetőnk, töltsük fel újra, mert az oda járó madarak már számítanak az így beszerezhető élelemre, és képesek napokig élelem nélkül kuporogni az üres etető mellett, ami akár végzetes is lehet a számukra.

A bemutatott madáretetőt gyermekek is könnyűszerrel elkészíthetik. Természetesen felnőtt felügyelete mellett, mert az olló néha a nagyszerű segítsége mellett veszélyes is tud lenni.

Arról, hogy mi kerüljön a madáretetőbe az alábbi linken olvashat bővebben: