Ausztriában, Olaszországban és Lengyelországban is számos vendéglátóhely nyitott ki újra, önkényesen, a lezárások ellenére. A vendéglősök szerte a világban óriási bajban vannak, sokukat csőd és teljes anyagi összeomlás fenyeget, ezért Magyarországon is egyre többen hajlanak arra, hogy kormányzati tiltás ide, vagy oda, kinyissanak. Az elmúlt hónapokban a teljes iparág nagyon nehéz, már-már lehetetlen helyzetbe került, számos étterem és kávézó ment csődbe, sokaknak az élete munkája veszett oda.

Hogy ez polgári engedetlenség, esetleg a törvényes rend szándékos megbontása lenne, azt nehéz megmondani, de időközben jogászok is elkezdtek dolgozni az ügyön, egyesek szerint alaptörvénybe ütközik a rendkívüli vészhelyzet, ők az alaptörvény 53. cikkére hivatkoznak:

„A veszélyhelyzet

53. cikk *

(1) A Kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be.”

Mások a jogi kiskapukat keresik, szerintük például állásinterjút tarthatnak vendéglátóhelyeken, ahogy alkalmazottak is tartózkodhatnak ott, igaz ez a joggal való visszaélés, figyelmeztet jogászunk.

Ahogy az újra nyitás mögött álló Le az Adók 75%-ával Párt fogalmaz:

„Dinamikusan növekszik a Tömeges Üzletnyitás mozgalom a Facebookon. A mozgalmat a LA75 Párt (Le az Adók 75%-ával Párt) indította el arra bíztatva a vállalkozókat, hogy találják meg azokat a jogi kiskapukat, amik alapján nyitva lehetnek Január 25-től. Ilyen például az, hogy „állásinterjúra” bárki mehet időtől függetlenül, rájuk nem vonatkozik a kijárási korlátozás. A kiskapuktól azonban lényegesebb, hogy vannak akik vitatják a kijárási korlátozás elrendelésének alkotmányosságát is; még márciusban erre hívta fel a figyelmet itthon az egyik joghallgató. Lattmann Tamás nemzetközi jogász szerint pedig az Alaptörvény alapján nem állapítható meg, hogy a COVID által okozott egészségügyi kockázatok vészhelyzetnek minősülnek.”

Az alábbi riportot már a szegedi televízió készítette, ahol kiderül, hogy a vendéglátósok többsége a kockázatokat vállalva is újranyitna, és ahol egy elkeseredett vendéglátós az önkényes újranyitásnál valamelyest radikálisabb megoldást javasolt…

Kiemelt képünk illusztráció.