Napjainkban már elképzelhetetlen, hogy egy teljes nap úgy teljen el, hogy nem esik szó a környezettudatos életmódról. Hiszen ez, olyannyira az emberek szerves részévé vált, hogy összefügg a jövőnkkel, sőt!

Hogy mit jelent az a kifejezés, hogy „Zero Waste” mi a története, és miért is olyan fontos ez?

A kifejezés elsősorban a hulladékmentességet jelenti, ami ellen küzdünk nap mint nap (Szó szerint pedig nulla hulladékot jelent.) Az efféle szennyezés gyakorlatilag egyidős az emberiséggel, azonban ennek is vannak előnyei, mivel azok a hulladékok, amelyek a természetben keletkeznek, élő szervezeteknek jelentenek nyersanyagot, ezáltal pedig részesei lesznek egy természetes körforgásnak. A Zero Waste kifejezést Paul Palmer nevezetű kémikus alkotta meg, amikor létrehozta a ZWS (Zero Waste System) céget, a 70-es években.

Azonban ez a cég nem csak a hulladékmentességgel foglalatoskodik, hanem egy harmadik generációs hulladékgazdálkodási formát is megteremtett, a következők alapján. Az első generáció a ’szemét’, ami egy azonnali megoldás. A második generáció az ’újrahasznosítás’, ami egy rövidtávú megoldás, és most jön a ’Zero Waste’, a harmadik generáció, ami kifejezetten az újrafelhasználhatóságra van tervezve.

A régmúltban még nem keletkezett olyan szennyező anyag, amely káros lett volna a környezetünkre, amely ne tudott volna újrahasznosulni, hiszen az ember és a természet harmóniában élt. Majd bekövetkezett egy népességrobbanás, amely városiasodást eredményezett, az pedig teljesen átalakította a társadalmak hulladéktermelését. – Érdekesség, hogy a középkor azért is volt az a bizonyos „Sötét Középkor”, mert az emberek a szemetüket az utcákra dobálták, bűzt és piszkot termelve azzal. Ekkor felismerték az összeköttetést a szemét és a járványok között és elkezdtek odafigyelni a törmelékek felhasználására.

Továbbá, a Zero Waste azért olyan nélkülözhetetlen manapság, mert olyan termékeket álltinak elő, melyekkel fenntarthatóvá válhat minden használó élete. Emellett termékeik hulladékmentesek, illetve fenntartható módon készülnek. A szépségápolástól elkezdve az étkezésen át, a tárolásig, minden termékük van. Céljuk ezzel az, hogy a régmúltból visszahozzák a társadalom és a természet harmóniáját, és ehhez kínálnak elérhető alternatívákat. Ők azok, akik nem csak képeken keresztül akarják megmutatni a bolygónk szépségét, viszont ennek az eredményérre még sokat kell várni, és még többet tenni.

Mi magunk mennyit teszünk egy szebb jövőért? Vállalunk annyi munkát a természet számlájára, hogy aztán ő cserébe egy csodálatos, békés világgal tudjon bennünket kiengesztelni? Nagyon sokan, most sem veszik észre, nem érzik ennek a súlyát, mert amig nincs kézzel fogható bizonyíték addig nem is létezik? De azért kitört egy világjárvány, az erdőtüzeket nem sikerült időben eloltani, mert olyan sebeséggel terjedt, földrengések sorozatának váltunk áldozatává.

Vajon mi lesz a következő? Az éhezés? Remélem odáig nem sikerül eljutnunk, és mihamarabb mindenki rájön arra, hogy tennünk is kell egy szebb jövőért, nem csak fohászkodni érte.