Egy nemzetközi kutatócsoport legújabb vizsgálata rámutatott arra, amit sajnos eddig sejthettünk: szinte teljes egészében az ember által előidézett károsanyag-kibocsátás tehető felelőssé az elmúlt közel 200 év globális felmelegedéséért.

A Nature Climate Change című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány azt vizsgálta, hogy pontosan mennyiben tehető felelőssé az ember a 19. század közepe óta bekövetkezett több mint egy Celsius-fokos átlaghőmérséklet emelkedésért. Ráadásul a szélsőséges időjárási viszonyok is egyre gyakoribbak. A szárazságok és áradások, hatalmas viharok, a tengerszint-emelkedés mind olyan jelenségek, amelyek nagyban hozzájárulnak a globális éghajlat változásához.

A tudósok 13 különböző modellt használva arra jutottak, hogy az emberi tevékenység 0,9-1,3 Celsius-fokkal járul hozzá a hőmérséklet emelkedéséhez. Ez pedig tökéletesen megfelel annak az átlag 1,1 foknak, amelyet a 19. század közepéhez képest mértek. „Eredményeink egyértelműen megmutatják, hogy a globális felmelegedést elsősorban az ember okozza” – mond Nathan Gillet, a csoport egyik kutatója.

Ehhez kapcsolódóan az elemzés kitért arra is, hogy a 2015-ös párizsi klímaegyezményben foglaltakhoz képest miben kellen változtatni, hogy az tartható is legyen.

Miután a tudósok meghatározták, milyen mértékben járul hozzá az emberi tevékenység a klímaváltozáshoz, kijelentették: bátor és azonnali kibocsátáscsökkentéssel érhető el a párizsi egyezményben meghatározott cél. Ez a cél azt írja elő, hogy az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsiu-fok alatt kellene tartani az átlaghőmérséklet emelkedését. „Ha az ember előidézte felmelegedés az általunk becsült tartomány alsó értékén van, akkor az 1,5 Celsius-fokos párizsi cél még teljesíthető bátor és azonnali kibocsátáscsökkentéssel” – mondta Gillet.

Érdekesség egyébként, hogy a koronavírus-járványnak köszönhetően a felmelegedést okozó kibocsátás jelentősen csökkent. Az ENSZ szerint mintegy 7 %-kal kevesebb károsanyag kerül a levegőbe 2020-ban, ugyanakkor a szénszennyezés koncentrációja tovább nőtt. Az előrejelzések szerint a 2020-ashoz hasonló csökkenésnek kéne bekövetkeznie még hosszú évekig, hogy a párizsi egyezmény 1,5 fokos célja tartható legyen. Természetesen az üdvözítő az volna, hogyha ehhez nem világjárványokra lenne szükség, hanem az emberiség magától is felismerné a veszélyt.

Forrás: Greenfo