A turizmus növekedése eddig rendszeresen meghaladta a világ GDP-jének növekedését, amelyet sem terrortámadások, sem járványok, sem pedig gazdasági válságok nem tudták megtörni, illetve lelassítani annak fejlődését.

2020-ban viszont a koronavírus hatására a turizmus kétélű fegyverré változott, mivel a turista forgalom és a járványok közt kétirányú a kapcsolat. Egyfelől a növekvő turizmus segíti a járványok világméretű terjedését, másfelől egy már kialakult járvány, mint például a COVID-19 képesek drasztikusan fékezni a turizmust, mivel az emberek nem érzik magukat biztonságban a járvány idején. Mindehhez szigorú korlátozások járulnak.

Eddig csak globálisan tekintettünk a turizmusra. Látjuk, hogy lelassult és bezárkózott a világ. Határokat, repülőtereket zártak le. Magyarországon is bezártak a vendéglátóhelyek, éttermek, színházak, szórakozóhelyek, szálláshelyek, múzeumok.

Mindezt közvetlen környezetünkben is megtapasztaljuk. De mi történik a vállalkozókkal, vállalkozásokkal? Nos, ennek igyekszem utánajárni itt helyben, Kozármislenyben.  

Az R-Tours Travel Boutique utazásközvetítő iroda három éve költözött Pécs belvárosából a kozármislenyi Ibolya utcába. A vállalkozás fő tevékenysége a kiutaztatás, legkeresettebb úti célok között van Egyiptom, Törökország, Tunézia, Kanári szigetek, Görögország, Marokkó, Spanyolország. Schuckmann Zoltán cégvezető-tulajdonossal a kezdetekről, és az elmúlt év tapasztalatairól beszélgettem.

Miért éppen Kozármisleny?

Húsz éve lakom a családommal a városban, korábban Pécsett a Király utcában béreltünk irodát. Három éve a családi házunk kínálta a lehetőséget egy iroda kialakítására. Közvetlen mellette kávézót is nyitottunk, és a transzfer szolgáltatást biztosító autókat is elhelyezhettük a telken.

Mit hozott a R-Tours Travel Boutique számára 2020?

Nagyon ígéretesen indult az elmúlt év. Eddig soha nem tapasztalt intenzitású érdeklődésnek örülhettünk. Aztán jött a március, és vele a vírus. A foglalások lemondásra kerültek, a befizetett részvételi díjak, előlegek pedig visszautalásra. Kiutaztatások lehetetlenné váltak, transfer szolgáltatásra nem lett szükség, kávézót zárva kell tartani. Kénytelenek voltunk a négy alkalmazottat szélnek ereszteni, én magam pedig négy órában is el tudom látni a napi feladatokat.

A támogatások nem szolgálnak elég mankóval?

Sajnos a megszűnések is mutatják, hogy nem. A mi esetünkben például későn is érkeztek, de még a támogatással sem tudnánk kitermelni az alkalmazottak juttatásait, hiszen tulajdonképpen nulla a napi bevételünk. Az iparűzési adóelőleg befizetésének elhalasztása viszont nagyon is jókor jött.

Mit vár a közelgő tavasztól?

Nagyon várom, hogy kikerüljenek az országok a piros zónából, hogy megindulhassanak a charter járatok, mozgásba lendüljünk. A hozzám hasonló kisvállalkozók lassan felélik a tartalékaikat. Sajnálatos, hogy az országban több utazási iroda már be is zárt, és kérdéses, hogy mit hoz a többieknek is az idei szezon. Bírják-e majd az újraindítást. Egy biztos, semmi nem lesz már a régi.

Milyen tapasztalatokat szűrt le az elmúlt időszakból?

Nagyon fontos lenne az erős szakmai összefogás. Gondolok itt kiemelten az utazásközvetítő irodákra, akiket talán a legnagyobb mértékben súlyt ez a vírus miatt kialakult, egyre nehezebb helyzet.