Most egy olyan étel receptje következik, amit nagyjából mindenki ismer. A rántott hús egy örök klasszikus, mondhatni egy biztonsági játék a vendéglátás során, amit kortól függetlenül szinte mindenki szeret. Ezenfelül az elkészítése is egyszerű, ráadásul szinte bármilyen húsból készíthető (igaz, vannak olyanok, amelyekből egy igazi szakács szerint vétek). A mostani verzió egy sertéskarajból készült hús lesz, aminek a bundájához nem használunk semmi extrát, csak a hagyományos összetevőket. És ezúttal nem csak a hús receptjét írjuk meg, de rögön egy köretet is ajánlunk hozzá!

Hozzávalók (a húshoz):

  • 500 gramm sertéskaraj
  • 300 gramm liszt
  • 300 gramm morzsa (zsemlemorzsa/panko morzsa)
  • 2 tojás
  • 3 dl étolaj

Elkészítés:

A sertéskarajt 10-12 dekás szeletekre felvágjuk, majd kiklopfoljuk, eközben feltesszük a serpenyőbe melegíteni az olajat (körülbelül 170-180 fokosra kell felmelegíteni ahhoz, hogy a hús jól átsüljön, de az olaj ne égesse meg a hús bundáját). Ezután a húst megforgatjuk a lisztbe, a tojásba, majd jön a morzsa, ezt követően aranybarnára készre sütjük a serpenyőben (kb. 10 perc alatt). És már el is készült.

A burgonyasaláta szintén elég klasszikus kísérője a vasárnapi ebédeknek, ám ezt most egy kicsit felturbózzuk egy másik hozzávalóval. A rukkola salátához engem személy szerint vegyes érzések kötnek. Sokkal markánsabb és karakteresebb íze van, mint a legtöbb „zöldsalátának”, és talán ez teszi kissé megosztóvá. Még Kolozsváron jártam egyszer úgy, hogy egy vegetáriánus ételt kóstoltam meg, ami egy rukkolás céklasaláta volt, és az volt az érzésem, hogy a nyers rukkola és a savanyított cékla együtt egy már-már kellemetlen, maró hatást ér el nálam, nem volt igazán nagy öröm őket egyben kóstolni. Azonban húsételekhez, de még hamburgerekben is nagyon szeretem, mert tud egy extrát adni a legtöbb salátához képest. Éppen ezért a következő hagyományos hagymás-burgonyasalátába kísérőelemként a rukkola is bekerül.

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 3-4 szál újhagyma
  • 50 gramm rukkolasaláta
  • 4 evőkanál étolaj
  • 4 evőkanál ecet
  • 4 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál mustár
  • Ízlés szerint só, bors, porcukor

Elkészítése:

A burgonyát megmossuk, megtisztítjuk, héjastul puhára főzzük, majd még melegen meghámozzuk és összetörjük. Az étolajból, ecetből, citromból, mustárból és fűszerekből elkészítjük az öntetet (kézi habverővel kikeverjük őket és már kész is), majd összevágjuk a megmosott újhagymát (a mennyiségre vonatkozóan itt nincs szentírás, a hagyma mérete, illetve a vendégek ízlése ezt nagyban befolyásolhatja), hozzáadjuk a burgonyához, ráöntjük az öntetet, összekeverjük, és már lehet is tálalni! Jó étvágyat kívánok!

Bár a burgonya ritkán hiányzik a családi asztalokról, egy hasonló ételt ettem már szintén Erdélyben, ahol kihagyták a hús-rukkola kombinációból. Ott a hús (ami ezúttal pulykamell volt) panírjához még a felsoroltak mellett hozzáadtak egy kis parmezán sajtot, valamint a tetejére is sajtot olvasztottak és sült paradicsomot tettek (ami ugyan kicsit túlkészült, de az ötletet ettől még értékelem). Ehhez a sajtos-paradicsomos ételhez pedig a rukkola saláta magában is kiváló köretként működött, jól harmonizált a paradicsom és a sajt kissé édeskésebb ízével. Akár ezt is ki lehet próbálni.

Van recepted, amit szívesen megosztanál? Küld meg az info@bahir.hu e-mail címre.