Szászvár nagyjából 2500 fős település a Mecsek keleti lábánál. A település környéke már a kőkorszakban is lakott volt, de első írásos említésével csak a 13. század első felében keletkezett oklevelekben találkozunk.

Szászvár várát Brancioni Bertalan pécsi püspök (1219-1252) építtette 1235 körül, majd a török terjeszkedés idején jutott fontosabb szerephez. 

1540-ben Izabella királyné parancsára Athinai Simon deák a török elleni harcok idején elfoglalja Szászt, amely így rövid időre a királyné tulajdona lett. 1543. július 13-án Szulejmán szultán kezére került Pécs, s ugyanezen a napon adta meg magát Szász is. A település jelentőségét, stratégiai fontosságát jelzi, hogy a törökök közigazgatási központtá tették.

A török uralom másfél évszázada alatt több ízben támadás érte a várat, a harcok célja minden esetben az volt, hogy az ellenségtől visszafoglalják a települést. 1603-ban keresztény csapatok törtek be a várba és felgyújtották azt. 1662-ben kiskomáromi gyalogosok érkeztek a városba, s a tűz újra fellángolt.

Az 1664-es Zrínyi-féle hadjárat során a magyar katonák egy része elfoglalta a települést, s ismét felgyújtották a várat. 1680 körül keresztény csapatok felrobbantották az erődítményt, de arra vonatkozóan nincs adatunk, hogy azt a török katonák elhagyták volna. Végül 1686-ban Szász és annak vára a császári csapatok birtokába került.

Szászvár vára, légi fotó; Civertia/Wikipedia

A vár visszafoglalás utáni sorsáról kevés információ maradt fent, valószínű, hogy még hosszú évtizedeken keresztül romokban állt. 

1776-ban Klimó György pécsi püspök rendelte el a lakatlan, romos épület újjáépítését, de az csak 1821-ben Király püspök idején készült el teljesen. A vár maradványait megőrző plébániaház épületének kutatása, a vár elpusztult részeit feltáró ásatás – dr. Sándor Mária és dr. Gerő Győző régészek irányításával – 1980-ban kezdődött. 2016 nyarára a várat teljesen felújították és megnyitották a turisták előtt.

A vár főépületében a látogatókat számos érdekes programmal várják (a pandémia előtt, és remélhetőleg hamarosan újra). Megtekinthetik a vár és a település középkori és koraújkori történetét bemutató kiállítást, ahol látható a vár történetéről a Pazirik Kft. által készített, a vár tudományos rekonstrukcióján alapuló valós 3D animációs film is.

Emellett információs táblák, makettek, sőt még a látogatók által felvehető kihelyezett kellékek, mint lovagi páncél és szerzetescsuha is igyekeznek visszaadni a korabeli hangulatot

Forrás: Wikipedia
Kép: Civertian/Wikipedia