Az elmúlt napokban megtapasztalhattuk a tél csodás és kegyetlen arcát egyaránt. Ilyenkor a természetet és az állatokat kedvelők fokozottan ügyelnek a környezetükben található állatvilág képviselőire. A szabadban tartott kutyáknak, macskáknak almot készítenek a házaikba, hogy megvédjék őket a dermesztő hideg, fagyos széltől éjszakáktól.

Ilyenkor kerülnek elő a madáretetők. A minap az egyik pécsi barkácsáruház kertészeti részlegén megdöbbenve láttam az ötezer forintos madáretető árakat. Azonnal előkaptam a házi hulladékokat, körülnéztem a házunk táján, és íme a fenti eredményt kaptam, ingyen.

Szükséges alapanyagok és kellékek:

Alapanyagok:

  • üres tejes doboz (az egyszerűség kedvéért keressünk olyant, amelyiknek háztető kiképzésű a teteje)
  • fakéreg (kerti hulladék, parkban vagy erdei sétákon gyűjthető)
  • madzag vagy műanyag zsinór a fára történő rögzítéshez.

Kellékek:

  • olló
  • toll
  • ragasztópisztoly (amennyiben nincs otthon, megfelel egy erősebb ragasztó)

Minden kezdés előtt a munkaasztalunkat takarjuk le papírral az esetleges szennyeződések miatt! A kimosott, kiszárított tejes doboz tetejéről vágjuk ki a műanyag kiöntőt. A tetején lévő kis részre szúrjunk lyukat az olló segítségével, húzzunk rajta keresztül egy számunkra megfelelő méretű madzagot, amivel majd az etetőt a fára rögzítjük. Az oldalán rajzoljuk be a madáretető ajtajának céljára kivágandó részt. Nyugodtan lehet mindkét, egymással szembe néző oldalon bejáratot vágni a madáretetőbe, de nyugodtan vághatunk ajtót csak az egyik oldalon. Fontos figyelni arra, hogy a doboz talpától legalább öt centi magasságban legyen az ajtó, hiszen a kész etetőt megtöltjük magokkal, élelemmel. Azért szükséges a rajzolás, mert így könnyebb az esetleges korrigálás. Vágjuk ki ollóval az etető bejáratát. A begyűjtött faágakat, fakérget egyenlőre ragasztó nélkül helyezzük a tejes doboz oldalára.

Tipp: számozzuk be 1-4-ig az oldalakat + tető1 és tető2. Tegyünk 1-4-ig oldalaknak + a tetőknek papírlapokat az asztalra. Minden számozott oldalhoz tartozó fakérget, faágat helyezzünk a megfelelő oldalszámú papírlapra. Így a ragasztáskor nem kell keresgélnünk az oldalakhoz illő darabokat.

Amennyiben minden oldalhoz meg van a megfelelő borítóanyag, kezdhetjük a ragasztást. A forró ragasztópisztollyal óvatosan bánjunk! Fedjük be az oldalakat. Hagyjunk időt a száradásnak. Helyezzük ki a fára, ablakba, erkélyre. Töltsük meg magokat. Figyeljük meg kis látogatóink szorgalmas látogatásait. Figyelem, ha egyszer odaszoktattuk őket, kötelező gondoskodni róluk!

Tegyük hasznossá a maihoz hasonló esős napokat, gondoljunk az itthon telelő madarainkra. Helyezzünk ki madáretetőt és töltsük meg számukra magokkal, táplálékkal. Arról, hogy mivel etessük a madarakat, korábban már bővebben írtunk: