Egy friss tanulmány szerint a vadon észlelt méhfajok száma élesen zuhant 1990 és 2015 között. Ez pedig nagyobb baj, mint gondolnánk, hiszen utal más fajok fogyására is.

Az elemzés alapja egy nemzetközi adatbázis, amelyben bolygónk élővilágát dokumentálják. Ebben a regisztrált vadméhfajok száma negyedével csökkent 1990 óta. A kutatók elemezték a méhek észleléseit, amelyek meredek csökkenést mutattak. Az elmúlt 30 évben 25 százalékkal kevesebb fajt észleltek. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezek a fajok ki is haltak, de az, hogy nem észleljük őket mutatja, hogy a populáció bajban van.

„Ez még nem jelent méhkataklizmát, de annyit elmondhatunk, hogy a vadméhek állapota nem nevezhető virágzónak” – mondta Eduardo Zattara, tanulmány szerzője. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a méhek számának csökkenése hatással van a gyümölcs termelésre is, hiszen például az alma vagy a cseresznye is kárt szenvedhet. Illetve ez az adat arra is rámutat, hogy más fajoknál is hasonló lehet a fogyás.

Egy másik tudományos kutatássorozat  arra figyelmeztetett, hogy a rovarok száma évtizedenként 10-20%-kal csökkent, amely „rendkívül ijesztő mértékű veszteség” és azzal fenyeget, hogy felborul a természet egyensúlya.

Forrás: Greenfo