Az operatív törzs is reagált az esetleges tömeges, önkényes üzletnyitásra: türelmet kérnek a vendéglátósoktól, Kiss Róbert ezredes úgy fogalmazott, hogy csak akkor lehet fokozatosan enyhíteni a vendéglátóhelyekre vonatkozó jelenlegi korlátozásokat, ha megfelelő mennyiségű oltóanyag érkezik Magyarországra és a magyar emberek széleskörű oltását végre lehet hajtani.

Vakcina viszont egyelőre nincs elég, az oltásiterv sem halad a leggyorsabban, ha ez így marad, akkor még hosszú-hosszú hónapokon át maradni fog a lezárás, kérdés, hogy a vendéglátósok, illetve például a szabadidősportban dolgozók kibírják-e még hónapokig bármilyen bevételiforrás nélkül. Sokak szerint ez esélytelen.

Ennek ellenére a kormány türelmet és együttműködést vár a vendéglátósoktól, ahogy egy nevét elhallgatni kívánó, étteremtulajdonos mondta:

„ne türelmet és együttműködést várjanak tőlünk, hanem engedjenek minket dolgozni, vagy legalább támogassanak minket, hogy nem menjünk csődbe, és etetni tudjuk a családunkat”

Vakcinára eddig 1 millió ember regisztrált, a héten 45 ezer ember beoltására elegendő vakcina fog érkezni a Pfizertől és a Modernától.