Orbán Viktor beszélt ma reggel arról, hogy szó sem lehet újra nyitásról, sőt akik ezzel próbálkoznak, azok nagyon súlyos bírságot és 6-12 hónap közötti kötelező étterem-bezárást fognak kapni. Akár egy milliós forintos is lehet a bírság, és nyilvánvalóan egy hosszú távú étterem bezárás sem segítené a vendéglátós életét.

Az egyetlen gond ezzel az egésszel, hogy a kormány elvette a pénzkeresési lehetőséget több tízezer magyar vállalkozótól és munkavállalótól, legyen szó vendéglátásról, szabadidősportról, vagy a kultúráról, de kompenzálni, alig kompenzál. Utóbbit maga Orbán Viktor is elismerte, aki szerint igazuk van azoknak, akik szerint túl lassan érkezik a vendéglátásnak megítélt támogatás, ezért kérte a kifizetések felgyorsítását. Jó reggelt.

Orbán Viktor ma burkoltan megfenyegette azokat a vendéglátósokat, akik szeretnének kinyitni, szeretnének pénzt keresni, hogy képesek legyenek eltartani a családjukat, hogy ne haljanak éhen, hogy ne menjenek végleg csődbe. Aki nyit, azt büntetik. Aki nyit, azt bezáratják.

De azok az emberek, akik meghozták a bezárásokról szóló döntéseket, ők hány hónapig maradtak fizetés nélkül? Mi lenne, ha a kormány tagjainak a fizetését vennénk el pár hónapra? Ha pedig dolgozni akarnának, pénzbírsággal szankcionálnánk őket. Ők vajon meddig bírnák ezt? Persze lehet Mészáros Lőrinc kisegítené az elszegényedett barátait…

A járványelleni védekezés fontos, az emberek életeinek a megmentése is fontos, ugyanakkor az sem mellékes, hogy a vállalkozások ezrei ne menjenek végleg csődbe, hogy emberek tízezrei ne kerüljenek az utcára. Minden élet számít, kivéve a vendéglátósok, a szabadidősportban dolgozók, a színészek, zenészek, hangosítók, rendezvényszervezők…és még sokan mások, akiket az útszélén hagytak.