Ahogy arra számítani lehetett, az EHÖK szavazatain dőlt el a modellváltás. Ugyanis a karok képviselőinek úgy kellett szavazniuk, ahogy az egyes karok tanácsai határoztak, így részükről nem volt kérdés, hogy igent, vagy nemet mondanak. Az EHÖK dönthetett szabadon, nekik elviekben a hallgatók érdekeit kellett volna képviselniük.

Habár a hallgatók többsége elutasította a modellváltást, a PTE-EHÖK mégis igennel szavazott, próbáljuk elérni a szervezet elnökét, Koltai Arnoldot, hogy választ kapjunk a miértekre. Ugyanis kettő szavazaton múlt a dolog.

A modellváltás így gyakorlatilag biztosan megvalósul, amivel kapcsolatban nem árt hangsúlyozni, hogy ez nem feltétlenül rossz dolog, ám a rapid tempó jogosan szül bizonytalanságot sokak számára. A tervek szerint egyébként több pénz érkezhet az egyetemre, ami feltétlenül pozitívum, ám könnyen előfordulhat, hogy cserébe a kormánypártok befolyása még inkább nőni fog a kuratóriumon belül. Látszik egyébként, hogy voltak olyan – modellváltáson már átesett – egyetemek, ahol hellyel-közzel zökkenőmentesen történtek a dolgok, de arra is láthattunk példát, ahol például az ösztöndíjas helyek száma, vagy a szociális támogatás mértéke csökkent.

Jelenleg lehetetlen megmondani, hogy akár már középtávon milyen hatással lesz az egyetem működésére, és Pécs városára a modellváltást, tippelni, jósolni éppen ezért mi sem szeretnénk. Ahogy most még azt sem lehet tudni, hogy egy esetleges kormányváltás után mi történne pontosan a Pécsi Tudományegyetemmel. Ma még több a kérdés, mint a válasz, reméljük, hamarosan tisztábban láthatunk mindannyian ezekben.

A teljes vita itt nézhető vissza, érdemes egyébként megnézni, egészen intelligens beszélgetés zajlott a felek között.