Alma, áfonya, szőlő és a zöldlevelesek. E négy étel rendszeres fogyasztása nagymértékben befolyásolhatja azt, hogy elkerül- e bennünket a halálos betegség vagy sem. Természetesen olyan nem létezik, hogy valaminek az önmagában fogyasztása elűzné a rákot, azonban csökkentheti annak a kialakulását.

Térjünk is rá, azokra az összetevőkre, amelyekkel jó messziről elkerülhetjük ezt a daganatos betegséget.

Az alma, és a benne található polifenol nevezetű antioxidáns csökkenti a kockázatát a rák kialakulásának. Egy tanulmány mellé azt is bebizonyította, hogy azoknál a nőknél kevesebb százalékban alakult ki emlőrák, akik majdnem minden nap ettek egy almát, mint azoknál, akik nem fogyasztottak. Tehát a mondás jól tartja, hogy „Minden nap egy alma, az orvost távol tartja!”

A rózsafélék családjába tartozó növény mellett, ott van az áfonya is. Azon belül pedig a feketeáfonya, amely arról híres, hogy az összes gyümölcs közül neki a legmagasabb az antioxidáns tartalma, és ha ez nem lenne lég, ezenkívül még olya vitaminokat és vegyületeket tartalmaz, amelyek laboratóriumokban is vizsgálva voltak, hogy csökkentik a daganatos betegségek kialakulásának a kockázatát.

Tovább haladva van egy bogyós gyümölcsünk is, a szőlő. Ez már annyival másabb, hogy ő nem a rák kialakulását segít megelőzni, hanem a szervezetnek segít a már kialakult rákos daganatokkal szemben. Ez pedig a magjában és a héjában található proantocianidin nevezetű vegyület miatt jöhet létre. Ezt még a kemoterápia során is alkalmazzák.

Nemutolsó sorban pedig maradtak nekünk a zöldlevelesek, ha az előző három gyümölcs nem tette volna meg a kellő hatását. Ne várjuk a csodát, rögtön a spenóttal és a kelkáposztával próbálkozzunk! Ugyanis ezeknek a zöldségeknek nagyon magas a karotin nevezetű antioxidánsa, amelyeket évtizedek óta kutatják az orvosok, és nem hiába, mert rákellenes hatással bír, oly módon, hogy a benne lévő antioxidáns megóvja a szabad gyököket az afféle károsodástól, amelyek a rákos daganatokhoz vezethetnek.

Mi történik akkor, ha ezeknek a fogyasztását figyelmen kívül hagyjuk? Lehet, hogy semmi, és élünk 100 évig egészségben, azonban – távol legyen, de – olya megrázkódtatásban lehet részünk, ami az egész családunkat és baráti társaságunkat érinteni fogja.

A rák az egy szabálytalan sejtszaporulat, ami a szövetekbe hatol be. Annak a növekedését pedig DNS-hibák vagy genetikai mutációk okozhatják. Ahhoz, hogy kialakuljon valakinél a rák egyik fajtája, több mutációra van szükség. Néhányat fizikai tényezők okozhatnak, mint például egy érett nőt, nagyon mellbe vágnak, de létrejöhet kemikáliásan is. Vagyis genetikailag és környezeti tényező hatására alakulhat ki a betegség.

A daganat tünetei függetlenek attól, hogy milyen típusban szenved az illető, vagyis, hogy hol alakul ki, sőt volt olyan eset is, ahol az egész betegség fájdalom és tünetmentes volt. De nem kell egyből megijedni. A diagnózis felállításához, mindenképpen át kell esnünk egy patológusi szövettani illetve 1-2 klinikai vizsgálaton. A patológus egy úgynevezett ’biopsziával’ vagy műtét során veszi le a mintát. A folytatását pedig – merem állítani -mindenki tudja, hogy ha az eredmény pozitív lesz, akkor azonnal meg kell kezdeni a kemoterápiás/sugárkezeléses vagy sebészeti kezelést.

A szörnyű tragédia elkerülése végett fogyasszuk a fentebb említett ételeket!