Orbán Viktor 1990 óta tagja az országgyűlésnek. 1998 és 2002 között, valamint 2010 óra folyamatosan miniszterelnök, korábban frakcióvezető. Jelenleg a miniszterelnöki fizetés nagyjából bruttó 1,5 millió forint, emellett képviselőként is kap, nagyjából bruttó 1 millió forintot. Így Orbán Viktor havonta 2,5 milliót keres, aminek a nettó értéke körülbelül 1,7 millió forint. Orbán Viktor ráadásul nem pár hónapja keres ennyit, hiszen 1990 óta tagja az országgyűlésnek, a képviselői fizetések pedig mindig is jóval a magyar átlagbérek felett jártak. Orbán Viktor harminc éve keres nagyon sok pénzt.

Ennek ellenére Orbán Viktor gyakorlatilag egy koldus szintjén él.

A vagyonnyilatkozata alapján egy huncut fillér megtakarítása sincs. Ugyan van két ingatlanja (egyiknek csak a fele az övé), de sem értéktárgya, sem autója, sem megtakarítása nincs. Ellenben a 2002-ben felvett hiteléből még mindig van több, mint nyolcszázezer forintnyi törleszteni valója.

Ha Orbán Viktor igazat állít a vagyonnyilatkozatában, akkor az azt jelenti, hogy a miniszterelnök szörnyen bánik a pénzével. Mert ha valaki keres havonta nettó 1,7 millió forintot éveken át, és abból nem lesz megtakarítása, ott bizony csúnyán elfolyik a pénz.

Miniszterelnök úrhoz képest én se spóroltam jól sokáig, igaz az én fizetésem valamelyest szerényebb, ráadásul nem is 1990 óta kapom azt – lévén akkor még nem is éltem -, ám az elmúlt hónapokban kidolgoztam egy módszert, amivel valóban tudok spórolni. Remélem Orbán Viktor olvas, és hasznos lesz, amit írni fogok.

Jó módszer a spórolásra, ha az ember a hónap elején centre pontosan kiszámolja, hogy mennyi a fix bevétele, és mennyi a fix kiadása (fix kiadás, amit muszáj fizetni: lakbér, hitel, rezsi). A bevételből érdemes kivonni a kiadást, majd a megmaradó összeget elosztani a hónap napjainak számával.

Tegyük fel, hogy Orbán Viktor 1,7 milliós bevételére jut 0,5 milliós kiadás (rezsi, hitel). A maradék 1,2 millió forintot kell elosztani a hónap napjaival, ez harmincnappal számolva 40 ezer forint/nap. Így miniszterelnök úr minden egyes nap két Deákot költhet el, és akkor marad a hónap végén nullán. Én is pontosan tudom, hogy mennyit pénzt költhetek el naponta, és igyekszem úgy számolni, hogy a maximális összeget ne költsem el. Ha miniszterelnök úr is így tenne, és egy ici-picit visszafogná a pénzszórást, és nem 40 ezret, hanem teszem azt, csak 25-öt költene el egy nap, akkor rögtön spórolna 15 rugót. Az egy hónapban már 450 ezer forint, egy naptári évben pedig 5,4 millió. Az viszont már nem is olyan rossz pénz. Spórolni pedig nem is olyan nehéz: időnként főzzön az ember magára, ne vegyen túl gyakran új ruhákat, ha valami elromlik javítsa inkább meg, keresse az akciós termékeket, ha vásárol vegyen többet, úgy jobban megéri.

Miniszterelnök úr, nekem ez a módszer egyértelműen bejött, mióta ezt követem egész korrekt összeget tudok félretenni, szívből ajánlom Önnek is, hogy jövő ilyenkor már legyen egy kis megtakarítása, az ínségesebb időkre!