Az avokadó egy olyan univerzális haszonnövény, amit évezredek óta termesztenek. Proteinben, olajban és zsiradékban gazdag húsáért szeretjük oly nagyon, és persze mert 3/1-ben növény, egyszerre zöldség, gyümölcs és gyógynövény.

Nagyon sokan az avokádó húsát fogyasztják leggyakrabban az imént említett okok végett, azonban a magjáról sem szabad elfeledkeznünk, főleg nem szabad kidobnunk, ugyanis magjából hidegen sajtolt olajat nyerhetünk, plusz gyógyszirupot is állítanak elő, amely enyhíti a reumás fájdalmakat.

Miért is olyan fontos az avokádó fogyasztása?

Rengeteg vitamin, köztük A-, B-, C-, és E- található meg benne, telített zsírsavakban gazdag. Emellett a gyümölcs Mg, K, Ca, Na, Fe, és P-al is rendelkezik. Ezek a kémiai anyagok hozzájárulnak a szív- és érrendszeri problémák javulásához, a vitaminoknak pedig az antioxidáns hatását köszönhetjük. Mivel már tudjuk, hogy az avokádó olajban gazdag, így kiváló krémet készíthetünk belőle télen-nyáron száraz bőrünkre. Általában olyan típusú bőrre alkalmazzák, amelyik extra érzékeny, mindemelett még ekcéma megelőző segítséget is kapunk tőle, illetve csökkenti a koleszterinszintünket is. 

A különleges növény, különleges bánásmódban is kell részesíteni, ezért nem mindegy, hogyan fogyasszuk. Ezt a zöldséget ugyanúgy a boltokban tudjuk megvásárolni, Fontos tudni róla, hogy éretlen állapotában kőkemény, éretten azonban olyan lágy és puha lesz, mint mikor a forró pirítósra kenjünk fel a vajat, és azon nyomban el is olvad rajta. Azonban, ha még a kemény állapotában találunk rá a boltok polcain, akkor megéri 2-3 napot állni hagyni, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. A hűtőszekrénybe nem érdemes tárolni, mert hamar megomlik, bebarnul. A zöld gyümölcsünket nyersen szoktuk fogyasztani, és az említett pirítósón egy kis citromlével és fokhagymával mennyei reggeliként tud szolgálni, de salátában, akár tonhalas salátában is kiváló csemege.

Egy kis érdekesség a zöld mindenesről: anno már az inkán is termelték és fogyasztották. Nagyon sokan nem tudják, hogy az avokádó afrodiziákumként is ismert a neve pedig nem más, mint „ahuacacuahat”, aminek a jelentése herefa. Egy másik érdekesség, hogyha az avokádó magját hegyes végével függesztjük egy vízzel teli pohárral, akkor néhány hét alatt gyökeret ereszt, levelet, és kicsírázik. Ennél a szakasznál pedig nagyon kell figyelni arra, hogy csírázás közben a mag mindig a vízben legyen, majd ha már ott tartunk a termesztéssel, akkor humuszban gazdag talajba is érdemes ültetnünk.

Végezetül pedig jöjjön néhány tipp és tanács azoknak, akik eddig is avokádó imádók voltak, és azoknak, akiknek a cikk hatására megjött a kedvük a gyümölcs kipróbálására. Az avokádóban lévő olaj gyorsan avasodik, ezért azt a táplálékszert, amit felbontottunk érdemes minél gyorsabban aznap, vagy másnap elfogyasztanunk. Nagyon fontos, hogy az avokádó használata közben magas vérnyomás alakulhat ki, így az, aki hajlamos a betegségre, inkább másfajta módot keressen e vitaminok bevételére.