Dánia lesz az első ország Európában, ahol bevezethetik a vakcina útlevelet, mindezt már februárban be fogják vezetni. A terv az, hogy a beoltottak a telefonjuk segítségével tudnák igazolni azt, hogy már átestek a Covid elleni védőoltáson, a dán kormány szerint ez lehet a kulcs ahhoz, hogy a vállalkozók újra kinyithassanak és az élet visszatérjen a koronavírus-járvány előtti állapotba. Kimondva, kimondatlanul, azok az emberek mehetnének közösségbe, akik már átestek az oltáson. A példa elsőre durvának tűnik, de valójában nem mond sok újat. Jelenleg is van Magyarországon oltási kötelezettség, fertőző beteg most sem mehet sok esetben sehova – vagy minimum nem ajánlott számára- eddig is voltak mozgási-tartózkodási korlátozások, látogatási tilalmak, például járvány idején kórházakban.

Ugyanis az egészen biztos, hogy amíg nincs elegendő számú védett ember a társadalomban (védettséget pedig ideális esetben oltással, vagy a fertőzésen való áteséssel lehet szerezni), addig nem igen fog beindulni az élet, nem lesznek tömegrendezvények, nem lesz korlátozás csökkentés, maradni fog a maszk, és maradni fog a vírus is.

Dánia ugyan az első olyan ország, ahol a vakcinaútlevél mint olyan megjelenik, de aligha az utolsó. Vajon a magyar kormány is bevezeti azt?