Fordulópont következett be a koronavírus-járványban: eddig „a vírus támadott, mi pedig védekeztünk”, most viszont „mi támadunk, a vírus pedig védekezik” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Március elejére elérhető, hogy a beoltottak és a fertőzésen átesettek száma meghaladja az egymilliót

Ugyanakkor azok száma, akik már legalább egy oltást kaptak, péntek hajnalban 264 530 volt, akik pedig már a második dózist is megkapták, mintegy 92 ezren vannak – ismertette.
Orbán Viktor arról is beszélt, ha minden a tervek szerint halad, március elejére elérhető, hogy a legalább egyszer beoltottak és a fertőzésen már átesettek száma meghaladja az egymilliót. Március 15-ére pedig minden 60 év fölöttit, aki regisztrált, nagy valószínűséggel beoltanak – közölte, hozzátéve, hogy így április elejére már megközelítőleg kétmillióan lesznek beoltva. Sőt – folytatta -, ha a kínai vakcinát is használni tudják, akkor április elején a beoltottak és a hat hónapnál nem régebben megfertőződöttek együttes száma meghaladja a kétmilliót.

Minden hatásos és biztonságos vakcinára szükség van

Ezek az adatok „a nagy valószínűséggel bekövetkező” vakcinaszállítmányokra épülnek – mondta, jelezve, hogy talán a jövő héten már orosz vakcinával is oltanak, és „a kínai vakcina is érkezik”, arról azonban még ellenőrző vizsgálatokat végeznek a magyar hatóságok. Jó hírnek nevezte ugyanakkor, hogy Szerbiában, ahol mind az orosszal, mind a kínaival oltanak, a tapasztalatok megnyugtatóak.
Szólt arról is, hogy a világban zajlik a gyógyszergyártók csatája is, ami a potenciális betegeknek ellenszenves. Megjegyezte: a nyilatkozatok alapján meg tudja mondani, melyik magyar parlamenti képviselő szólal meg például amerikai vagy orosz érdekek mellett.
Azt a felfogást azonban járvány idején elfogadhatatlannak tartja, amely szerint ha nem sikerül a válságkezelés, akkor az a kormányra nézve negatív. „A baloldal itt túlságosan messzire ment, átlépett olyan határokat, amelyeket emberiességi okokból (…) nem szabadna” – jelentette ki.

Február közepétől online konzultáció indul a nyitás kérdéseiről

Az új koronavírus-adatokról a kormányfő kifejtette: az új fertőzöttek száma 1576, meghalt 98, javarészt idős és krónikus betegségben szenvedő magyar, kórházban 3638 koronavírus-megbetegedett fekszik, lélegeztetőgépen pedig 302-en vannak. Az elmúlt három-négy nap adatai alapján a miniszterelnök rámutatott: a helyzet javulása megállt, stagnálás, némi romlás látszik.
Elmondta továbbá, érzi, hogy mindenki szeretné visszakapni a régi életét, és megérti a vendéglátósok, szállodások elkeseredését, nyomásgyakorlását is. Ám különösen az elmúlt néhány nap adatai azt mutatják, hogy óvatosan, tervezetten kell haladni – hívta fel a figyelmet.
A kormány február közepe és március eleje között egy online konzultáció formájában kéri ki az emberek véleményét a nyitás kérdéseiről – közölte.
Kérdésre megjegyezte: nem tartja ördögtől valónak, hogy a már védetteknek valamivel gyorsabb nyitást tegyenek lehetővé, de ez a konzultáció eredményén múlik.

Forrás: koronavirus.gov.hu