Mindenki ismeretségi körében van legalább egy olyan karizmatikus illető, aki ha megjelenik valahol, minden szem rá szegeződik, mert tudják, hogy az a személy mennyire megbízható, vicces és mindenki kedvence. Vajon ez a tulajdonság velünk született vagy tanulható?

Előfordulhatnak az életünkben nagy igazságtalanságok. Hogy miért, az az élet rejtélye marad, azonban akkor is sokunkat foglalkoztat az a kérdés, hogy miért azt léptetik elő a munkahelyünkön, aki rosszabb pozícióban van, mint mi és egy kis idő elteltével, kétszer annyit fog keresni, pedig mi háromszor annyit dolgozunk, mint az előléptetett személy. A válasz az alábbi trükkökben fogalmazódik meg. Nézzük is!

Két opciója illúziója

Tegyük fel, hogy vasárnap délelőtt van, épp nagytakarítás zajlik a családi otthonban, és a férjünk/párunk felveti az ötletet, hogy mi lenne, ha az ebéd spagetti lenne. De mivel egy hosszú hét áll mögöttünk, és még takarítunk is, nincs sok kedvünk főzni.

Mi a teendő ilyenkor? Amint végeztünk a takarítással, álljunk kedvesünk elé, és vessünk fel neki minimum 2 lehetőséget, hogy honnan rendeljünk ebédet. Burgerking vagy KFC? Pár perc gondolkodás után, pedig a KFC-re esik a választás.

Hogy mi is történt? Felajánlottunk neki 2 opciót, amelyek az én érdekimet szolgálják, és mivel megadjuk neki a választás lehetőségét úgy fogja érezni, hogy ő döntött. Azonban, ha úgy kérdeztük volna meg, hogy mit akar enni, 5 perc gondolkodás után rávágta volna a spagettit.

Kérdések feltevése

Az emberek többsége nagyon szeret beszélni, főleg akkor, amikor olyan emberekkel van körülvéve, mikor felszabadulhat vagy éppen olyan témáról társaloghat, ami az egyik kedvencük. De miről szeretnek az emberek a legjobban beszélni? Saját magukról! Azonban erre nem sok lehetőségünk adatik, ugyanis, ha valaki csak úgy minden ok nélkül kezd bele saját történetébe, akkor egoistának tűnhet. Azonban ha felteszünk az illetőről egy kérdést, úgymond engedélyt adunk neki, hogy magáról kezdjen beszélni, és máris megkedveltethetjük vele magunkat. Viszont, egy valamire nagyon kell figyelnünk, hogy véletlenül se forduljon visszára a dolog. Ezt a későbbiekben fogom kifejteni.

Nyíljunk meg másoknak

Az embereknek rengeteg titkuk van, akár bevallják akár nem. Amennyiben egy olyan dologról kezdünk beszélni a társalgási parterünkkel, ami nem igazán publikus, azt mutatjuk felé, hogy megbízunk benne. Hogyha a célunk az, hogy megbízzanak bennünk, akkor nekünk kell megtennünk az első lépést, az alábbiak szerint.

Ne tegyük fel direktbe a kérdésünket, ugyanis akkor nem fogunk rá választ kapni. Helyette csináljuk azt, hogy mi osztunk meg egy hasonló értékű bizalmas információt az illetővel, azzal kapcsolatban, amit mi is meg szeretnénk tudni. Példának okáért, van a családban egy 5 generációs titkos málnás sütirecept, ami soha nem tudódott ki eddig, azonban a jövő heti sütivásáron csak csokissüteményeket lehet vinni, így el kell kérnünk Irénke nénitől az ő receptjét, amit saját magától soha nem adna meg. Így tehát ’szemet-szemért’ alapon, muszáj lesz nekünk kezdeményezni a titkot, hogy jó szívvel árulja el az övét.

Kérjünk segítséget!

Amennyiben egy olyan dolgot kérünk a másiktól, amit könnyen és gyorsan tud elvégezin, szimpatikusak leszünk az illető szemében. Hogy miért? Mert ezzel a lépéssel bevallom a másik félnek, hogy segítség nélkül nem tudom megoldani, és azt sugallom neki, hogy bízom benne, hogy ő meg fogja oldani a problémámat. Vagyis kialakul közöttünk egy bizalmi viszony. Biztosítom, hogy ő kerül a fő pontba, amitől előnyben fogja érezni magát.

További trükkökért, ami nem más, mint a ’Figyeljünk nevetéskor’ a ’Használjuk mások neveit’ a ’Csend’ ’Idegesség megszüntetése’ és a Holdudvarhatás (Halo-effektus) –ról a következő cikkben kerül szó!