Már a februári erdei kirándulók is egyre az első zöldellő foltokat keresik a Mecsekben, ahol a tavasz első hírnökeként jegyzett, jellegzetes fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként ismert gyógynövény, a medvehagyma őshazája van.

Ezen a cseppet sem mindennapi tavaszon talán még az előző évekhez képest is jobban várjuk a tavasz minden apró megnyilvánulását. Nem is csoda, hogy a Mecsekerdő Zrt. szakembereinek előrejelzését kiemelt érdeklődéssel fogadtuk. Tudniillik, hogy az enyhe tél miatt az átlagosnál hetekkel korábban, akár február utolsó napjaiban kezdődhet a mecseki medvehagyma szezon.

A Baranya megyében illetve az egész ország területén az átlag gyűjtőkre az alábbi szabályok vonatkoznak az erdei gyűjtést illetően:

„2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében, állami erdőben – nem védett területen – mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt – így medvehagyma-levelet is – gyűjthet külön engedély nélkül. Ennek mértéke nem haladhatja meg a 2 kg/fő-t naponta.”

Az érdeklődők és a gyűjteni indulók bővebb tájékozódást a mecsekerdo.hu honlapon szerezhetnek, ahol a különböző besorolású területek azonosítását közzétett térkép segíti.

Most pedig néhány szó arról, hogy miért is olyan népszerű a medvehagyma:

Mert a tavasz első szabadföldi, friss, zöld, emberi fogyasztásra alkalmas növénye. Mert kedvezően hat a gyomorra és a bélrendszerre. Mert krónikus hasmenésre és szorulásra is jó hatással van. Mert fokozza az étvágyat, fokozza az emésztőrendszer működését. Mert C-vitamin tartalmaz, ami javítja a szervezet ellenálló-képességét. Mert tartalmaz még A-, B1-, B2-, vitaminokat, és niacint, ásványi anyagok közül magnéziumot, nagy mennyiségű vasat (20x több vas van benne, mint a fokhagymában), cinket, mangánt, kalciumot, szelént. Mert fő hatóanyaga az allicin, ezenkívül allinázt, ajoent, metilallil-triszulfidot, adenozint, flavonoidokat, cisztent, foszfolipideket, béta-szitoszterint, növényi sztereoidokat és klorofillt tartalmaz. Mert lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban. Mert javítja a végtagok keringését. Mert enyhíti a szédülést, fejfájást. Mert csökkenti a magas vérnyomást. Mert nagyszerű vérzsír csökkentő. Mert tisztítja a vesét és a húgyhólyagot. Mert remek vízhajtó és támogatja a vizelet ürítését. Mert remek vértisztító. Mert nagyszerű tavaszi salaktalanító. Mert természetes antibiotikum. Mert nyersen és főzve is fogyasztható! Mert változatosan elkészíthető.

Tavaszi kúrához legalkalmasabb a medvehagyma leveleket frissen felhasználni. Feldarabolva vajas kenyérre szórva fogyaszthatjuk, vagy fűszerezhetünk vele salátát, levest, főzeléket, pogácsákat, burgonyát, tésztát és más ételeket. Érzékeny gyomrúaknak ajánlott, hogy a növény levelét vágják össze apróra, öntsék le meleg tejjel, majd csak két-három órai áztatás után kortyonként fogyasszák el.

Amennyiben többet szedtünk, (2 kg levél, az rengeteg) mint amit frissen el tudunk fogyasztani, érdemes a megmosott leveleket szárítani, mert így könnyen tárolható. Szárítottan is remekül megfűszerezi ételeinket, pogácsáinkat. Természetesen teát is készíthetünk belőle.

1762-ben Mátyus István, orvos, kémikus, balneológus, szakíró ezt jegyezte le Diaetetica című könyvében a medvehagymáról: „Köhögésben, fulladozásban, tagoknak elesésében, vízkórságban, negyednapi hideglelésben, kólikában, s több efféle taknyos hidegségből támadó nyavalyákban régtől fogva dicsértetik.”

Forrás: mecsekerdo.hu, agroforum.hu

Fotó: pixabay.com