Ahogy arról mi is beszámoltunk, Müller Cecília tévedésből Hadházy Ákosnak küldött el egy belsős e-mailt, ahol arról értekezik a munkatársainak, hogy nem jó indokkal pattintották le a független képviselőt. Emiatt Szél Bernadettel közösen feljelentették Müller Cecíliát, hivatali visszaélés miatt.

Ahogy Szél fogalmazott a tisztifőorvos visszaél a vészhelyzet adta lehetőséggel és anélkül tartja vissza a közérdekű adatokat akár 90 napig, hogy azok kiadása veszélyeztetné a közfeladatai ellátását, de: most maga küldte el a bizonyítékot Hadházy Ákosnak.

Szél Bernadett azt írja, a hosszabbítás lehetőségét biztosító rendeletet „elméletileg nem kamuzásra találták ki, és annak értelmében csak akkor lehetne visszatartani az adatokat, ha valószínűsíthető, hogy az igény teljesítése »a közfeladatot ellátó szerv veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatai ellátását veszélyeztetné« Ehhez képest Müller Cecíliánál a hosszabbítás nemcsak, hogy automatikusan, a veszélyeztetés mérlegelése nélkül történik, de valójában annak tudatában, hogy a hosszabbítás törvényes indokai nem állnak fenn”.

A képviselő alkotmányjogi panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz is, mert szerinte a szabályozás semmivel nem garantálja, hogy az állami szervek ne éljenek vissza vele.

Szél szerint ez az eset is bizonyítja, amit kezdettől fogva mondunk: a közérdekű adatok visszatartását lehetővé tevő rendelet alkotmánysértő, hiszen semmilyen garanciát nem ad arra, hogy azt az állami szervek nem visszaélésszerűen, az információs jogokat kiüresítő módon alkalmazzák.