A héten egy Szibériából érkező hidegfront miatt szabályosan röpködnek a mínuszok, a dermesztő hideg pedig a hétvégén és a jövő héten is folytatódik. A következő napokban éjszaka -15, sőt, akár -17 fok is lehet, ami fagyhalált is okozhat az udvaron tartott kutyáknak.

A rendkívül hideg időjárásban szigetelés nélküli házban, vagy menedék nélkül néhánynap alatt megfagyhatnak a kutyák magánházaknál és a gyepmesteri telepeken is. Különösen nagy veszélyben vannak azok a kutyák, akiket láncon tartanak, esetükben a fagyhalál a mozgás hiánya miatt hamarabb is bekövetkezhet.

Dr. Paál Csaba állatorvos korábban a debreciner.hu-nak úgy nyilatkozott, a leghamarabb azok a kutyák fagynak meg, akiket azelőtt lakásban tartottak, de utcára teszik őket. Ők ugyanis nincsenek hozzászokva a szélsőséges időjárási körülményekhez. Emellett sokat számít az is, hogy milyen kondícióban van az állat, egy lesoványodott kutya már néhány óra alatt kihűlhet.

Az állatok megmentésében különösen nagy szerepe lehet a szomszédoknak, akik felfigyelhetnek a problémára és megakadályozhatják azt, hogy az állatok elpusztuljanak, de az egyszerű járó-kelők is életeket menthetnek azzal, hogy figyelnek a környezetükben élőkre. Néhány egyszerű jel egyértelműen arra utalhat, hogy nagy a baj.

1. A kutya járásképtelen, vagy étvágytalan.
2. Az állat végtagjai jéghidegek, fagyási sérülések jelennek meg például a fülcimpán.
3. Zavart tudatállapotban van, testhőmérséklete 32 fok alá csökken.

Amennyiben ilyen állatra leszünk figyelmesek, cselekedni szükséges. Elsőként meg kell kezdeni a melegítését ruhákkal és langyos vizes palackokkal. Azonnal gondoskodni kell róla, hogy a kutya állatorvosi kezeléshez jusson, hiszen a gyors segítség az életben maradást jelentheti számára.

FIGYELEM!

A magyar jogszabályok szerint a gazdának kötelessége, hogy az udvaron tartott kutyájának biztonságos, jól szigetelt kutyaházat biztosítson. A mostani, szélsőségesen hideg éjszakákon azonban a legjobban akkor döntenek, ha beengedik otthonukba, vagy a pincébe, garázsba, esetleg a kazánházba. Amennyiben egy gazda ennek a törvényi kötelezettségének nem tesz eleget, állatkínzást követ el. Ha elhanyagolt, de gazdás állatot látunk, hívjuk a 112-t!

Forrás: Magyar Állatvédelem