Több magyar középiskolában a következő tanévtől választható tantárgy lehet a fenntarthatóság – értesült róla a greendex.hu.

A kezdeményezés a PontVelem Nonprofit Kft-hez köthető, akik már 2016 óta szerveznek Fenntarthatósági Témahetet az iskolákban azzal a céllal, hogy a fenntarthatóság üzenetét terjesszék iskolai keretek között.

A 2021. évi Fenntarthatósági Témahét kiemelt témái az erdő, mint ökoszisztéma, a zöld gazdaság és a fenntartható közösségek. E témák köré épülnek az óravázlatok, a mintaprojektek és az országos kísérő programok is. az iskoláknak 2021. május 10-ig van lehetőség regisztrálni a programra

Kezdetben a 9-10. osztályosok tanulhatják majd a fentarthatóság tantárgyat, az ő tankönyveik már el is készültek. Később több korcsoportra is kiterjesztenék a lehetőséget.

Itt nem csak egy tankönyvről beszélünk, hanem egy taneszköz csomag fejlesztésről. Ami az egész hátterét biztosító kerettantervből, egy tankönyvből, egy munkafüzetből és egy pedagógusoknak szóló módszertani útmutatóból áll. Az egész mellé pedig egy e-learninges anyagot is fejlesztünk, egy 30 órás akkreditált pedagógus képzéssel – mondta Matolcsy Miklós a PontVelem vezetője.

A fenntarthatóságról szóló tananyag heti egy órában lesz oktatható, és a tanév során összefoglalja a gyerekek már meglévő ismereteit, rendszerbe helyezi és kiegészíti, miközben rávilágít az összefüggésekre.

A tankönyv fókusza egyébként a környezeti fenntarthatóság, de a témakör társadalmi és gazdasági kérdései is szerepelnek, megjelenítve olyan mindennapi témákat is, mint a divat vagy az egészség.

Forrás: greendex.hu