Minden évben hallhatunk az állítólagos „kihalt” állatról, azonban 100%-osan, még senki nem tudta bebizonyítani, hogy napjainkban már nem él a híres nevezetes Megalodon.

Hogy miről híres a Föld valaha élt legnagyobb ragadozója?

Pontosan erről, hogy nála nagyobb vízi, illetve földi állat nem létezik, és létezett a Földünkön. A külső kinézete leginkább a cápához hasonlítható, azonban testhossza elérhette a 18 m, illetve a fogai 18 cm nagyra is nőhettek. Ezt hozzá tudjuk viszonyítani ma élő legnagyobb ismert állathoz, a kék bálnához, akinek a mérete a 25 m is elérheti. A cápák körében a 12 méteres cetcápa a nagyság bajnok, azonban ő is békés planktonevő.

De miért hisszük azt, hogy 2,5 millió évvel ezelőtt kihalt?

A legújabb kutatások szerint a globális felmelegedés lehet az egyik oka ennek, illetve az állat 35-40 Celsius-fokos testhőmérsékletével is magyarázzák. Továbbá közrejátszik még a táplálékforrások változásai, és a világóceánok lehűlése is.

A LiveScience Griffithst a következőket nyilatkozta: „A mai utódaik 20-30 C fokos testhőmérsékletével szemben a megalodonoké 35-40 C fok is lehetett. Végül ez a gyors anyagcserével járó, hatalmas étvágyat gerjesztő magas testhőmérséklet és a 2,5 millió évvel ezelőtti éghajlatváltozás nyomán megváltozó zsákmányállat-összetétel vezetett a kihalásig.”

Legújabb hipotézis pedig a fogazat vizsgálatán alapul. A szisztéma, hogy a szén és az oxigén a hőmérséklet függvényében sok más kémiai kötésben van jelen egy élőlény fogazatában és csontjaiban, és mindez a fosszíliákban is pontosan kimutatható. További kutatások vizsgálataiból az is kiderült, hogy a mai fehér cápától eltérően a tápláléklánc legmagasabb fokán lévő tengeri emlősökkel való táplálkozás, a hatalmas mérete, gyorsúszó képessége és erőteljes, ékszerű fogakat tartalmazó állkapcsa tette őt csúcsragadozóvá.

Kihalását, azért nem egyszerű bizonyítani, mert évről-évre olyan tengeri halálesetek történnek, amelyeket csak a Megalodon személyével lehet megmagyarázni.

2019. március 27-én Sydney közelében egy csapat halász nyíltvízi horgászatra indult, azonban ami a hálójukba akadt arra álmukban sem számítottak volna. A remélt fogás helyett egy horrorisztikus zsákmányra, egy terjedelmes röviduszonyú makócápa leharapott fejére bukkantak a halászok. A közel 4 m-re becsült húsevőt a kopoltyúrések mögött érte egy tisztán látható, és az egész törzset átfogó orbitális nagyságú harapás. A megmaradt fej súlya kb. 100 kg nyomhatott, és amennyiben ez csak a feje súlya, akkor mennyit nyomhatott összesen az áldozat?

Mégis ki más lenne képes, egy állkapocs emeléssel félbeharapni egy cápát, ha nem a Megalodon!? Vajon mikor és hol csap le a következő zsákmányára, és ad egy újabb esélyt a tudósoknak, hogy alátámasszák a létezését?