Kínai és dél-ázsiai vizsgálatok mutatták ki, hogy a koronavírus elterjedéséért az éghajlatváltozás is felelőssé tehető. A változó éghajlat miatt ugyanis sok terület átalakult, ami segítette új denevérfajok megjelenését a területen, azok pedig terjesztik a világjárvánnyá alakult vírust is.

Egy, a Science of the Total Environmentben megjelent tanulmány vizsgálta a dél-ázsiai területeken végbement változásokat. A dél-kínai Jünnan tartományban, valamint Myanmarban és Laoszban is jelentős különbségek alakultak ki a növényzetben az elmúlt 100 évben.

A korábban cserjés, bokros területek helyett a változó éghajlat miatt mostanra sok terület szavannává és lombhullató erdővé vált. Ez pedig különösen is kedvező a vírusokat hordozó denevéreknek. A kutatók arra jutottak, hogy a denevérektől kiinduló vírusok miatt a vizsgált terület valóságos járványgóccá alakulhat.

A változó éghajlat elsősorban a folyamatosan emelkedő hőmérsékletnek, a napsütéses órák számának növekedésének és a szén-dioxid kibocsátásnak köszönhető. Így aztán a korábbi trópusi cserjés növényzet helyét egyre több helyen veszi át a trópusi szavanna. Dél-Kína így várhatóan nemcsak a koronavírust „adja” majd a világnak, hanem akár egyéb betegségeket is.

Jünnanban ez idő alatt 40 új denevérfaj jelent meg, ezek pedig a vírusok melegágya. A tudósok nagyjából 100 új, denevérektől kiinduló betegséget regisztráltak. A kutatók ezért is hívták fel a figyelmet arra, hogy a világjárványok kiindulásának vizsgálata szoros összefüggésben áll a klímaváltozással. Rendkívül fontos tehát, hogy többet tudjunk a klímaváltozás és a vírusokat hordozó denevérek megváltozó élőhelyének a kapcsolatáról.

A legtöbb ilyen vírus azonban közvetlenül nem tud átkerülni az emberre. Az elsőre megnyugtatónak tűnő hírt viszont árnyalja, hogy a klímaváltozás következtében képesek fejlődni, aminek segítségével már átterjedhetnek más fajokra is.

Érdekesség és egyben erősen elgondolkodtató az is, hogy a világ denevérpopulációja 3000 különböző típusú koronavírust hordoz anélkül, hogy bármilyen tünetet mutatnának. A megoldás a denevérek behatóbb vizsgálata mellett az lehet, hogy életmódunk megváltoztatásával igyekszünk elejét venni a dél-kínaihoz hasonló környezeti változásoknak.

Forrás: Greenfo