Lezárult a szavazás a Misina-tető felújításával kapcsolatosan. Ahogy arról már beszámoltunk, három pályamű közül lehetett választani, közel húszezer ember szavazott, és a verseny drámaian szoros lett: mindössze 25 szavazatnyi különbség döntött.

Drámai versenyt hozott a szavazás a Misina Tető fejlesztésének koncepcióterveiről

Soha nem látott mértékben mozgatta meg a pécsieket a Misina Ötletbörze: végül több mint 19 ezren adták le voksukat valamelyik koncepcióterv mellett. A szavazás drámai küzdelmet hozott: a győztes és a második helyezett elképzelés között mindössze 25 szavazat volt a különbség. 

2021. február 12-én éjfélig lehetett szavazni a Misina tető fejlesztésének koncepcióterveiről. Minden pécsi lakos élhetett azzal a lehetőséggel, hogy online szavazás keretében véleményt nyilváníthasson, kiválaszthassa a koncepciótervek közül a számára legjobban tetszőt. 

A koncepcióterv, ahogy a neve is mutatja, nem a részletes kivitelezési tervet tartalmazta, hanem csak a lehetséges fejlesztési-tervezési irányokat ismertette az épített környezet (az egykori Misina Étterem épülete) megújításával, annak felfrissítésével kapcsolatosan.

A szavazás lezárását követően az önkormányzat választ kapott arra a kérdésre, hogy milyen irányú fejlesztést szeretnének a város lakói a Misina tetőn, így az ténylegesen a valós igényeknek megfelelően tud majd megvalósulni. 

A szavazás rendkívüli aktivitás mellett zajlott, ezt jól mutatja, hogy 19 000 felett állt meg a voksok száma. A szavazatok megoszlása a szavazási időszak alatt végig az Aktív Misina és a Családi Misina folyamatos, fej-fej melletti küzdelmét hozta, jóval kisebb szerephez juttatott az Interaktív Misina koncepciótervnek. Az egyhónapos szavazási időszak lezárultával végül az Aktív Misina koncepcióterv győzött, a szavazati arányok a következőképpen alakultak: 

Aktív Misina 49,16%

Családi Misina 49,03%

Interaktív Misina 1,81% 

Mi következik most? 

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Kft. a nyertes koncepcióterv alapján megindítja a tervezési beszerzési eljárást az engedélyezési és a kiviteli tervekre vonatkozóan, a folyamat előreláthatóan egy hónapig tart. Ezt követően a tervezők a koncepcióterv alapján kidolgozzák a terveket, amelyek műszaki tartalma az Építési Hatósággal, a szakhatóságokkal és a Városi Tervtanács véleményei és javaslatai alapján válik véglegessé. Mindez az engedélyezési eljárással együttesen hozzávetőleg 4 hónapot vesz igénybe.

Az engedélyezési terv elkészítését követően lehet lefolytatni az építési engedélyezési eljárást, továbbá megkezdeni a részletes kiviteli tervezést. Az építési engedély és a kiviteli terv birtokában már megindítható a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás, ez várhatóan 2021 nyarán valósulhat meg. A folyamat sikeres lezárását követően 2022. tavaszán kezdődhetnek meg a Misina tetőn a kivitelezési munkálatok, amelyek tervezetten 2022. év végére készülhetnek el.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata”