Hiába tüntettek a vendéglátósok a lassan egy éve bevezetett és azóta szigorított korlátozások ellen. A kormány bár vasszigor nélkül kezelte a tüntetéseket, de törvényi szinten jóval keményebben bünteti az önkényes üzletnyitókat. Ceglédi Zoltán politikai elemző szerint a nyitással járó szankciókkal a kormány jól demonstrálja, hogy kiválóan ért ahhoz, hogyan tegye ellenérdekelté az embereket, hogy politikailag aktívak legyenek. Az akár öt millió forintos pénzbüntetéssel magasra emelte a Fidesz a belépési küszöböt a polgári engetetlenséghez. A Jövő TV járt utána, hogyan alakulhatott ki a patthelyzet a kormány és a vendéglátósok között, és ebből hogyan lehet kijutni.

A kormány eddig négyszer hosszabbította meg a kijárási korlátozásokat tavaly óta, és ahogy korábban is megírtuk, a több tízmillió forintos bevételkiesés és a ki nem fizetett bértámogatás súlya egyszerre nyomja a magára maradt vendéglátósok vállát. Januárban nagy felháborodást keltett, hogy a rendőrség bezáratta a Központ nevű budapesti bárt, miután jelentős tömeg gyűlt össze az eredetileg elviteles akciót hirdetett vendéglátóhelyen. A bár üzletvezetője, Müller Boglárka szerint nem tiszta minden pontja a korlátozások miatt bevezetett jogszabályoknak, és nem igazán érthető, hogy például a bárjuktól két utcára működő a forralt boros stand miért árusíthat elvitelre alkoholt, amíg ők nem.

A bár üzemeltetője szerint lényegi segítség nélkül maradtak, sem ők sem pedig mások nem kapta meg még a környékről a beígért bértámogatást. Ceglédi Zoltán szerint a jelenlegi bértámogatási rendszernek két alapvető problémája van. Egyrészről olyan tevékenység támogatását ígéri, amit ma nem lehet folytatni.

“HA BE VAN ZÁRVA AZ ÉTTEREM, AKKOR NEM FOG OTT DOLGOZNI EGY PINCÉR ÉS AZ Ő BÉRÉNEK A FELÉT, SEM AZ AKÁRMILYEN RÉSZÉT NEM FOGJÁK TUDNI KIFIZETNI AZ ÜZLET TULAJDONOSAI.”

-mondja az elemző.

A politikai elemző szerint a kormány nem biztosít olyan bértámogatást, amely gazdasági aktivitásra ösztönzi az embereket. Jelenleg az járt a legjobban a vendéglátósok közül, akik a legelső hullám legelején kirúgta az alkalmazottait vagy elküldte őket munkanélküli segélyre.

Ceglédi szerint a Fideszt a korlátások elleni tüntetések nem gyengítik, a társadalom szelepének tekinti.

“A FIDESZ A KISZÁMÍTHATATTLANSÁGTÓL FÉL. HOGYHA NEM TUDJA, HOGY MI TÖRTÉNIK. HOGYHA OLYANOK VANNAK AZ UTCÁN, AKIK KORÁBBAN NEM VOLTAK.”

A holland modellt kell követni

A hollandok bár nem tudták az első hullám alatt megvédeni az időseket, a magyar adatokhoz képest a holland halálozási számok alacsonyabbak, így a politikai elemző szerint érdemes lenne figyelni a holland védekezési modellt. Cikkünk megjelenéséig a Johns Hoppkins Egyetem legfrissebb adatai szerint a napi halálozási adatok ugyan alátámasztják az elemző szavait, az országban elhunytak teljes számát tekintve azonban Magyarország jobban áll. A cikk megjelenéséig ugyanis huszonhét fővel többen haltak meg Magyarországon a mai napon, mint Hollandiában: idehaza +93 fő hunyt el, míg az említett országban +66 fő. Ezzel itthon 13 636 fő, a hollandoknál pedig 14 793 fő hunyt el koronavírusban.

Részletek a videóban!