Izzik a levegő a pécsi Momentum körül, komoly belharcok tarkítják a városvezetés munkáját, részben a Momentum-DK tengely és a Péterffy-MSZP duó közti konfliktusok miatt. Ezúttal honlapunk virtuális vendége Péderi Tamás volt, aki a párt egyetlen megyei képviselője, régióvezetője, végzettségét tekintve pedig történész.

– Egyetlen Momentumosként került be a megyei közgyűlésbe. Hogyan tudná jellemezni az ott zajló munkát? Az önkormányzati képviselői munkához képest mennyivel másabb az ottani?

– A jelenlegi rendszerben sajnos a megyei önkormányzatoknak elég szűk hatásköre van, még a meggyengített települési önkormányzatokhoz képest is. Lényegében közvetítő szerepet végez a települések és az állami közigazgatás felsőbb szintjei között, és költségvetési szervként bizonyos pályázati pénzek felett diszponál, támogatásokat nyújt Baranya megye közösségeinek.

A járványhelyzet miatt a települési önkormányzatokhoz hasonlóan a megyei közgyűlés sem ülésezik, a döntési jogkör a közgyűlés elnökének kezében van, bár véleményezésre szimbolikusan kikéri minden képviselő véleményét.

Az ellenzéki közös frakció véleményeit azonban, akárcsak járványon kívül, a legritkább esetben veszi figyelembe az elnök, illetve a kétharmados kormánypárti többség.

Én a Baranya Megyei Értéktár Bizottság tagja is vagyok, amely egyfajta kulturális bizottság és itt kifejezetten konstruktív a munka, ámbár inkább szimbolikus jelentőségű.

– A Momentum önkormányzati frakciója ultimátumot adott Péterffy Attila polgármesternek. Ön mennyire értett egyet a frakció cselekedetével? Hogy látja Péterffy és a városvezetés eddigi munkáját?

– Már a kampányidőszakban sejtettük, hogy váltás esetén nem lesz könnyű az együttműködés, hiszen sok szempontból eltérő szocializációjú és hátterű felek szövetsége indult Pécsett a Fidesz ellen. Azonban egyértelmű volt, hogy a kormánypárt rombolását helyben is le kell állítani.

A Momentum elkötelezett a város átlátható, demokratikus elveken alapuló, stabil vezetésében, így konstruktívan igyekszünk jobb belátásra bírni szövetségeseinket a kialakuló konfliktushelyzetekben.

Úgy gondolom, hogy a legutóbbi munkaanyag is egy ilyen elem, amit teljes mértékben tudok támogatni.

Az ennek kapcsán folyó tárgyalássorozatba azonban nem látok bele, abban a városvezetés tagjai vesznek részt (a Momentum részéről háromfős frakciónk és biztosunk, Nemes Balázs, aki egyben a városi elnökünk is), de bízok benne, hogy konstruktív mederben és kézzelfogható eredményekkel fog zárulni a közeljövőben a diskurzus.

Ez a pécsi városvezető szövetség és a pécsi polgárok érdeke is.

– Beszéljünk kicsit a 2022-es választásokról. Ön tervez indulni egyéni körzetben? Kik lehetnek a Momentum baranyai képviselői?

A Momentum Baranya megyei előválasztási jelöltjei egyelőre nem nyilvánosak, de hamarosan bemutatkoznak. Addig sajnos nem árulhatok el többet, térjünk vissza a kérdésre február végén.

– Megkérdezhetem, hogy Ön miért és mikor kezdett el politikával foglalkozni? Miért pont a Momentumot választotta?

– Konzervatív közegben nőttem fel, érdeklődési köreimből (társadalomtudományok, történelem, kultúra) fakadóan viszonylag fiatalon kezdtem követni a közéletet. A politika felé közvetlenül azonban csak a 2006 őszi események után fordultam. Szocializációmból kifolyólag eleinte a Jobbikhoz kerültem közel, melynek két évig a tagja is voltam, azonban a pártban teret kapó szélsőséges megszólalások és tudománytalan nézetek miatt kiábrándultam és 2010-ben az apolitikusok táborához csatlakoztam.

Ezt követően évekig csak távolról követtem a közéletet, egyetlen mozgalommal sem tudtam azonosulni. Rendkívül hiányoltam a hazai politikai palettáról egy centrista; a nemzeti, a polgári és a szabadelvű értékeket egyaránt felvállaló szerveződést.

A Momentum Mozgalom zászlóbontását emiatt aztán kíváncsian figyeltem, majd a mozgalom 2017. márciusi pécsi fóruma után pár hónappal bekapcsolódtam a baranyai szervezet munkájába.

Ön szerint az ellenzék legyőzheti a Fideszt jövőre? És ami az ellenzéki szavazók számára még fontosabb, maga a NER leváltható?

– A Fidesz legyőzése igen komoly kihívás, a pálya durván lejt és úgy vélem, ‘22 tavaszáig még durvábban fog lejteni nekik. Azonban mindezek ellenére bizakodó vagyok, az ellenzék jóval felkészültebb a korábbi évekhez képest és a társadalomban is egyre nagyobb az elégedetlenség.

A NER leváltása az igazi kérdés, de ennek kapcsán is bizakodok és úgy gondolom, a hozzáértők meg fogják találni azokat az eszközöket és lehetőségeket, melyekkel ez a rendszer lebontható és elszámoltathatók azok, akik az élén állnak.

– A Momentum nagyon gyorsan vált meghatározó tényezővé az ellenzéki oldalon, a DK mellett a legnépszerűbb ellenzéki párt. Mi lehet a titok?

– A Momentumot egy új generáció hozta létre; a korábbi politikai szerveződésekhez képest nagyon nagy arányban egy szabad világban szocializálódott csapat. Ez nem kizárólag korosztályként értendő, hiszen sok világlátott, nyitott gondolkodású középkorú és idősebb tagunk is van. Ezért úgy gondolom, hiteles alternatívát tudunk felmutatni sokak számára. Emellett szakpolitikai javaslataink sokszor újszerűek, merésznek hangzanak, miközben egyben szakmailag megalapozott gondolatok is.

Azt gondolom, hogy ezek és a kezdetektől felvállalt értékhármas (a teljesítményelvűség, a pozitív nemzetkép és a szolidaritás) sokaknak elnyerték a szimpátiáját, illetve képviselőink elvégzett munkája is magáért beszél mind a helyi önkormányzatokban, mind az Európai Parlamentben.

Fényképek forrása: Péderi Tamás Facebook oldala.