Ma délelőtt tett közzé a pécsi Fidesz frakcióvezetője, Dr. Csizmadia Péter egy hosszabb bejegyzést a közösségi oldalán, ami gyakorlatilag egy hat pontból álló javaslat csomag volt, Pécs város költségvetését illetően. Szinte biztosra vehetjük, hogy a városvezetés nem fogja megfogadni Csizmadiáék tanácsát, azonban van néhány pont, ami igenis megfontolandó.

Hogy miből áll a hat pont?

500,000 forintos támogatás a pécsi háziorvosoknak, 100,000 forintos egyszeri támogatás azoknak, akik a Covid miatt veszítették el a munkájukat, az iparűzési adó moratóriuma jövő tavaszig, a taxis drosztdíjak elengedése, 2021-ben ne legyenek cégvezetői prémiumok, valamint a városvezetés mutasson példát, és a vezetői bérek kerüljenek vissza a 2019-es szintre.

Az első három nem, de a második három egyértelműen támogatható és ésszerű javaslat.

Az első három miért nem?

Ne feledjük el, hogy Pécs továbbra is nehéz helyzetben van, még mindig nem lehet tudni, hogy a kormány miként fogja kompenzálni a kieső bevételeket, ráadásul a tartozás is valós. Ilyesfajta jóléti extra szolgáltatásokat elvárni nem túl reális, Pécsnél jobb helyzetben lévő településeken sem várható ekkora mértékű pénzosztás. Tegyük hozzá, ez inkább lenne a kormány feladata, habár politológusi szemmel nézve érthető a Fidesz részéről mindhárom javaslat. Azonban ha erre nemet is mond a Péterffy-kabinet, attól még a másik három pontról minimum beszélni kell.

Válság van. Ez nem kérdés. Nagyon sokan kerültek nehéz helyzetbe, vállalkozások ezrei, családok tízezrei, és bizony az önkormányzatok nadrágszíján is húzni kellett egyet-kettőt az elmúlt hónapokban. Pécsén is. Jelen helyzetben a városvezetésnek kötelessége (lenne) megfognia a pénzt ott, ahol csak lehet. És bizony az ilyen-olyan biztosok, minimum érdekes körülmények között kinevezett szakemberek fizetése az a terület, ahol lehetséges spórolni. Mint alább látható, van miből és mit, feltéve, ha a számok megállják a helyüket (tegyük fel, hogy igen). Így rögtön spórolhatna a város 127 millió forintot, ami persze még nem sok, de jelen helyzetben minden fillér aranyat érhet.

Aki spórolni akar, kezdje a saját pénztárcájában – forrás: Pécs Aktuál

Az is ésszerű döntés lenne, hogy jelen körülmények között ne fizessenek prémiumokat, akik azokat kapják, anélkül is boldogulnak, ám az az összeg nagyon sok család számára jelenthet(ne) pár heti megélhetést. Soha nem voltam híve a „fizessenek a gazdagok” elvnek, azonban a „ne fizessünk a gazdagoknak”, pláne válsághelyzetben sokkal inkább helyénvaló dolog. Pontos összegeket ebben az esetben nem küldött a pécsi Fidesz, de vélhetően itt is komoly összegeket lehetne megspórolni.

Végül a taxis droszt. A taxisokról kevesebbet beszélt mindenki, ők elvileg dolgozhatnak, de bulik és külföldi egyetemisták nélkül a bevételeik jelentős része nekik is kiesett. Teljesen véletlenszerűen kérdeztünk még két pécsi taxist is ezzel kapcsolatosan, mindketten azt mondták el lapunknak, hogy 60-70 százalékkal zuhant a bevételük, a Covid óta. Ez pedig jelentős összeg, pedig nekik is el kell tartaniuk a családjaikat, az autót tankolni kell, szereltetni, adót kell fizetni, egyszóval a kiadások alig csökkentek, míg a bevételek jelentősen bezuhantak. Ez egyébként információink szerint 4-5 milliós tételt jelentene a városháza számára. Ez egyébként nagyjából 40 ezer forintos spórolást jelenthetne a taxisoknak, a kieső bevétel pedig olyan alacsony mértékű, hogy szinte meg sem érezné a város.