Egyre fogynak Magyarországon a fecskék, ezért a tavasz közeledtével a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) több tippet is adott arra, hogyan tudnánk segíteni a népszerű szárnyasokon.

Egészen elképesztő adat, de az elmúlt 20 évben több mint 50%-kal csökkent a hazai fecskeállomány. Ennek hátterében az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése és a klímaváltozás áll, de maga az ember is sokat tesz ezért. A fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása sajnos egyre gyakoribb jelenségek, ami szintén erőteljesen hozzájárul a populáció csökkenéséhez.

A klímaváltozás következtében új kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok jelennek meg Magyarországon. Az ellenük történő biológiai védekezésben óriási szerepe van a fecskéknek, mivel pontosan ezeket az élőlényeket fogyasztják. A mérések alapján egy fecske körülbelül 1 kg mértékű rovart fogyaszt el csak a költési időszak alatt. Ezért is különösen sokkoló az, hogy a madarak fele eltűnt a levegőből, mivel nagyjából kétmillió fecskével számolva kétezer tonna betegségeket terjesztő rovar marad a környezetünkben!

Az MME ezért kampányt indított: videókkal és egyéb tippekkel segíti az állatbarátok felkészülését a fecskevédelmi szezonra. A tavasz közeledtével műfészkek építését bemutató kisfilmekkel, fecskebarát falfelújítások bemutatásával igyekeznek felhívni a figyelmet a problémára.

A lakosság szerepe megkerülhetetlen ebben a kérdéskörben, ugyanis közös érdek az állomány csökkenésének megállítása. A fecskék elsősorban a városokban élnek, így aztán a természetes fészkek és telepek megvédése elsősorban ránk hárul. Ha még márciusban kihelyezünk műfészkeket, azzal mi is részt vehetünk a populáció mentésében.

Különösen is érdekes a fecskepelenkák építése. Ezek azt a célt szolgálják, hogy megszüntetések a madarak ürülékének lepotyogását, ugyanis emiatt veri le a legtöbb ember a fészkeket. Még több tippért ide lehet ellátogatni, védjük meg a villásfarkú barátainkat!

Forrás: Greenfo