Sokunk életét teszik boldogabbá ezek a sokszor makacs, öntörvényű, mégis imádnivaló teremtések, a macskák. Február 17-e a Macskák Világnapja, ennek tiszteletére ebben a cikkben összeszedtünk pár érdekes tényt róluk. Ünnepeljük ma (is) őket!  

Nagyjából 10 000 évvel ezelőtt kezdett összebarátkozni a macska az emberrel. a kőkorszakban a régészek találtak olyan sírt, ahol az embert egy macskával együtt temettek el, Kis-Ázsia területén pedig olyan, körülbelül i. e. 6000 táján készült szobrokat, amelyek macskával játszó asszonyokat ábrázolnak.

Az ókori Egyiptomban a macska szent állatnak minősült, megölése halálbüntetést vont maga után, egy szicíliai történetíró, Diodórosz feljegyzett egy Julius Caesar idejében történt esetet, mikor a feldühödött tömeg végzett egy rómaival, aki véletlenül megölt egy macskát.

Aki gyűlöli a macskákat, az a következő életében egér lesz.

Faith Resnick

Napjainkban, az Ecology Global Network becslése szerint mintegy 600 millió macska él a bolygón, amibe beletartoznak a háziállatok, a kóbor, és a vadon élő macskák. Csak a vad macskák száma körülbelül 100 millió. Az Antarktisz kivételével a macskákat minden kontinensen tartják háziállatként,

A legtöbb házi macskát az Egyesült Allamokban tartják – közel 90 milliót -, majd Kína, Oroszország és Brazília következik. Hazánkban mintegy hárommillió házi macska él.

Született vadászok

A macskák rendkívül ügyes vadászok, több mint 1000 faj tekinthető a zsákmányuknak. Egy 2017-es tanulmány eredménye szerint az elvadult vagy kóbor macskák már legalább 63 faj – madarak, emlősök, hüllők – kihalásában működtek aktívan közre az utóbbi ötszáz évben. A házi macskák csak az USA-ban évente több milliárd madarat pusztítanak el.

Már a legkisebb macska is valóságos műalkotás

Leonardo da Vinci  

Álomszuszékok

A vadászat mellett van egy másik, kimondottan macskákra jellemző tulajdonság. Más állatokhoz képest meglehetősen sok időt töltenek alvással, különösen idősebb korukban. A napi alvásigényük körülbelül 12-16 óra, de átlagosan 13-14 órát alszanak, némelyikük azonban akár napi 20 órát is képes alvással eltölteni.

Hiedelmek és legendák

  • Peru partjai mentén lakó indiánok legfőbb istenüket, Aiapaecet öregemberként ábrázolták hosszú macskafogakkal és bajusszal. Ő őrködött a vadászat sikere és a nemi aktus termékenysége felett.
  • Egy ősi keleti legenda szerint a macska az oroszlán tüsszentéséből született, Noé bárkáján.
  • Bár a Biblia nem ír a macskáról, a keresztény néphagyomány megemlékezik arról, hogy az újszülött Jézust a jászolban egy macska tartotta melegen. A történet egy másik változata szerint a macska pusztította el azt a mérgeskígyót, amit a sátán küldött, hogy végezzen Jézussal. Köszönetképpen Szűz Mária megsimogatta az állatot, melynek fején M betű, hátán pedig sötét sáv vált láthatóvá, amely a cirmos leszármazottain is megmaradt.

További macskás világnapok

  • “Öleld meg a macskádat” Nemzeti nap: június 4.
  • Macskák Nemzetközi Világnapja – augusztus 8.
  • Macskák Nemzeti Világnapja – október 29.(USA), augusztus 8. (Kanada)
  • Fekete Macskák Nemzeti Napja: október 27.
Forrás: Wikipedia
Fotó: Pixabay