A Portfolio a Worldometers adatai alapján számolta ki, hogy az egymillió főre jutó koronavírusos halálesetek számában hol áll Magyarország. Sajnos a számok elég aggasztóak, ugyanis hazánkban már csaknem 14 ezer áldozatot szedett a járvány, amivel népességarányosan a világ legrosszabbul teljesítő országai közé tartozunk.

A lista élén toronymagasan Belgium áll, ahol egymillió főre 1872 elhunyt jut, a második Szlovéniában ez a szám 1795. A harmadik helyen az Egyesült Királyság áll, összességében elmondható, hogy a 10 legsúlyosabban érintett országból mindössze egy nem európai, az Egyesült Államok. Magyarország a lista 10. helyére került, nálunk egymillió főből 1444-en halnak meg a koronavírusban, ezzel megelőzzük például Spanyolországot és Franciaországot is.

A lap maga is kiemeli azonban, hogy néhány dolog árnyalja ezt az összeállítást. Például kimaradtak belőle a statisztikailag nagyon megkavaró számokat hozó törpeállamok, ahol nincs is egymilliós a lakosság. Nagyobb probléma viszont, hogy több országban is különbözően számítják a koronavírusos haláleseteket. A legtöbb ország, köztük Magyarország is, azt a módszertant követi, miszerint ha valaki úgy hal meg, hogy pozitív a koronavírus-tesztje, azt beleveszik a statisztikába. Máshol azonban úgy kozmetikázzák az adatokat, hogy aki a szövődményekbe vagy éppen valamilyen alapbetegség miatt hal meg, azt nem veszik bele.

Több országban, különösen Kelet-Európában és Ázsiában, kevésbé megbízhatóak az adatok, jól mutatja ezt, hogy a lista első 10 helyezettje közül Magyarország a legkeletibb ország Bosznia-Hercegovina és Montenegró mellett. A tesztelési adatok is torzíthatják a statisztikákat, ezért is érdemes fenntartásokkal kezelni az ilyen listákat. Ettől még sajnos aggasztó a tendencia, hiszen a koronavírus első hullámában hazánk még az egyik legjobban teljesítő országok közé tartozott, ez változott meg a második hullám során.

Forrás: Portfolio