Dr. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a héten két körben találkozik a magyar városok képviselőivel: szerdán a 25 ezer főnél nagyobb települések polgármestereit fogadta, pénteken pedig a megyei jogú városok polgármestereivel találkozik Kossuth téri irodájában. A tárcavezető a találkozókon a koronavírus járvány miatt megtett helyi, illetve kormányzati veszélyhelyzeti intézkedések, valamint a gazdasági visszaesés okozta negatív gazdasági hatások állami kompenzációjáról egyeztet az önkormányzatokkal.

A tényadatok azt mutatják, hogy a magyar városok gazdálkodását komolyan nehezítő körülményekről van szó. Már 2020-ban is súlyos, városonként milliárdos nagyságrendű érvágást jelentettek a védekezési költségek, az adóbevétel-visszaesés, a kormányzati adóelvonások és a városi cégek veszteségei. Ugyanezek a veszteségek 2021-ben a előzetes kalkulációk alapján egyes városokban meghaladják a működésre szánt források 15 százalékát. Az adatokból jól látható, hogy ez a forráshiány rendkívül feszes gazdálkodás mellett is a közszolgáltatások ellátását fenyegeti az érintett településeken. Fennáll a veszélye annak, hogy kompenzáció hiányában nem jut elég pénz a közösségi közlekedés üzemeltetésére, a közvilágításra, vagy a köznevelési intézmények működtetésére, azaz a gyermekek maradéktalan ellátására.

Ahogy a közlemény fogalmaz, az általunk képviselt városok egyértelmű és kiemelt célja, hogy elérje a fent vázolt veszteségek minél teljesebb kompenzációját.

A megyei jogú városokat képviselő polgármesterekként komolyan bízunk abban, hogy a kormány nem hagyja cserben az ország legjelentősebb városait. Azt várjuk, hogy pénteken érdemben tudunk tárgyalni a kormány képviselőjével, és ennek eredményeként a legnépesebb magyar városok a lehető legteljesebb kompenzációra számíthatnak a kormánytól. Kérjük továbbá, hogy városaink is megkapják azt az 1,38 milliárd forintot, amelyet 2020 decemberében 11 másik nagyvárosnak már átutalt a kormány.

A magyar városok erőn felül vették ki a részüket a járvány elleni védekezésből, a települések polgárai példamutató módon álltak helyt ebben a küzdelemben. Nem érdemlik meg, hogy másodrangú állampolgárok legyenek, mert a városuk működése, a közszolgáltatások ellátása ellehetetlenül.

Az alább felsorolt polgármesterekkel együtt közösen írta alá a fenti közleményt Péteffy Attila:

  • Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere
  • Csőzik László, Érd Megyei Jogú Város polgármestere
  • Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város polgármestere
  • Nemény András, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere
  • Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya Megyei Jogú Város polgármestere
  • Fekete Zsolt, Salgótarján Megyei Jogú Város polgármestere
  • Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere