A korábbi interjúink során több alkalommal szóba került, hogy az évek, évtizedek óta működő éttermeknek is mekkora nehézséget okoz a koronavírus miatt kialakult helyzet. Még ennél is nehezebb a helyzete azoknak a vendéglátóhelyeknek, akik nem sokkal a pandémia előtt nyitottak meg, hiszen nekik még nincs meg az a törzsvendég-körük, akikre egy ilyen helyzetben számíthatnak. Az uránvárosi Puszi Café is ebbe a helyzetbe került, miután tavaly márciusban nyitott ki. A nehéz helyzet ellenére azonban nem álltak meg és mostanra, ha csak online felületen is, de egyre nagyobb ismertségre tesznek szert. A nehéz helyzetből való kilábalásról, a kávézó-étterem jelenlegi és jövőbeni helyzetéről és céljairól, Pálhegyi Attilával, a Puszi tulajdonosával, és párjával Pesti Fannival beszélgettünk.

Mikor és milyen célokkal indítottátok el a Puszi Cafét?

2020 március 2-án nyitottunk meg. A célunk egy olyan hely kialakítása volt, ami elsősorban a fiataloknak – köztük az itt lévő Babits gimnázium tanulóinak – nyújt egy jó közösségi teret, de e mellett a többi generáció is megtalálja itt, amit szeret.

Mit változtatott ezen a koronavírus-helyzet?

Szinte mindent. Az első két hétben, amikor még a pandémia előtt nyitva tudtunk maradni, úgy éreztük, hogy a délutáni időszak egész jól megy már, egy jóleső zsizsegő hangulat van, de az esti időszakban még nem sikerült megtölteni a helyet. Erre is meg voltak, illetve vannak is az ötletek, szeretnénk ha egy olyan közösségi tér szerepét töltené be a Puszi, ahol értékteremtő beszélgetések, kulturális és szórakoztató események kapnának helyet, persze finom ételekkel, jó italokkal, zenével és sok kedvességgel. Ennek egy szála már kezdett kialakulni, hiszen minden héten vendégeink voltak a Pécsi Társasjáték Délután tagjai, aminek nagyon örülünk. Szeretjük a jó találkozásokat, és úgy hisszük ebben a világban, amit most élünk, ennek nagyobb a jelentősége, mint eddig bármikor. Szóval tervek vannak, csak a megvalósítás csúszik kicsit.

A kiszállítás az elejétől tervben volt?

Eredetileg nem akartunk a kiszállítás gondolatával foglalkozni, több okból is. Egy frissen nyíló helynek különösen fontosak a visszacsatolások, ami mentén csiszolódik, és szerintünk, ezt élőben lehet a legjobban tapasztalni. A másik ok, hogy a vendéglátás nem áll meg egy étel elkészítésével, azon voltunk mindig, hogy élmény legyen a nálunk eltöltött idő. És ezt nem lehet becsomagolni. Sajnos nem volt választásunk, a zárások miatt, ahhoz, hogy forgalmunk legyen, muszáj volt fejest ugrani a kiszállításba, de utólag ezt nem bánjuk.

Számos vendéglátós panaszkodik, hogy a több hónapos zárva tartás miatt már a fennmaradásuk kerül veszélybe, ha nem nyithatnak ki. Ti mit gondoltok erről?

Ez a probléma már most jelen van, elég megnézni, hogy hány vendéglátóhely ment tönkre ez alatt az idő alatt. A kormányzati segítség sajnos nem elég a fennmaradásunkhoz, a vendéglátósok tartalékai folyamatosan fogynak, így akinek nincs nagy tőkéje, vagy nem érdekelt más területen, ahonnan van bevétele, az már most nagyon nehéz helyzetben van. Különösen igaz ez azokra, akik egy, most zárva tartó létesítményhez kötöttek, például iskolai büféket üzemeltetnek és még csak kiszállítani sem tudnak. A vendéglátáshoz közvetlenül vagy közvetve sok ág kapcsolódik, -aminek viszontagságait most mindenki elszenvedi, a vendéglátóegységeket kiszolgáló beszállítók havi szinten milliókat könyvelnek el veszteségként. Szóval tényleg nagy a baj.

Visszatérve a Puszi Caféra, miért a street food ételekre esett a választás?

Mert kicsi a hely itt máshoz! 🙂 Viccet félretéve, nagyon szeretjük az igazán jó street food ételeket, és úgy éreztük, hogy kevés a városban az olyan hely, ahol gyorsan, de jó minőségű ételt adnak. A hamburger menüink mellett, sok más, -grill-dog több ízben, gnocchik, csirke tálak, saláták, illetve desszertként amerikai palacsinták szerepelnek a kínálatunkban. (A hely palacsintái és üdítői  jelenleg 20% kedvezménnyel kaphatóak a Netpincéren – a szerk.)

A street food ételek mellett, napi ajánlatokat is készítünk. Ez egy igazi kreatív munka, a menüsor összeállításától kezdve a főzésig. Szeretjük a hagyományos magyar konyhát, de a balkáni ízeket is, imádjuk az olasz tésztákat, és izgalmas dolog keleti, indiai és más tájak fűszereivel, ízeivel is kísérletezni. És ezt a változatosságot vendégeink is szeretik. Jó érzés amikor másnap lelkesen mesélik, hogy erről az ételről eddig nem is hallottak, de ezek után ők is nekiállnak otthon. A menü rendelést előző nap 18.00-ig tudjuk fogadni, hiszen most még fontosabb, hogy optimalizálni tudjuk a kiadásainkat.

Italkínálatunkba is akartunk egy kis kuriózumot csempészni, így lett, szerintünk az egyik legjobb cseh sör, a Bernard is csapon, a városban nálunk először. Szerencsére sokan „tesztelték” a nyár folyamán, várjuk újra ezt az időszakot.

Milyen élményeket gyűjtöttetek ez a rövid idő alatt?

Amikor nekiálltunk a hely átalakításának (előtte Bababolt ill. Toschiba márkaszervíz volt) sok helyi lakos, járókelő kukucskált be a lefóliázott, nagy kirakaton, többen bejöttek, érdeklődtek, bíztattak már akkor bennünket. Ez egy nagyon nagy löketet adott akkor, hogy igen, erre a helyre, szükség lesz itt. Azóta sok ismeretségre tettünk szert, mondhatjuk, barátságok is kötődtek. Főbérlőnk egy csupaszív ember, aki a kezdetektől segít bennünket, hatalmas támaszunk. Jelenleg négyen visszük a Puszit, Péteré a konyha területe, Gege intézi a rendeléseket, felszolgálást. Az, hogy együtt tudunk gondolkodni ebben a nem egyszerű időszakban, szerintünk nagyon nagy dolog, hálásak vagyunk nekik ezért!

Még egy rövid történetet hadd említsek meg. Pont a napokban kaptunk egy étel rendelést egy hosszabb üzenettel, amiben az állt, hogy az illető kitartást kíván nekünk, és köszöni, hogy vagyunk. Szerintem nem is tudja, mennyit jelent ez nekünk!

Ha az előbb már szót ejtettünk az alapanyagokról, milyen arányban dolgoztok magyar alapanyagokkal?

Szinte 100%-ban. Nem szeretjük a nagyáruházak áruit, a helyi termelőket preferáljuk. A húsokat helyi hentestől vásároljuk, aki garantáltan jó minőségű árut hoz. De a többi összetevőből is amit lehet, helyben szerzünk be.

Melyik a legnépszerűbb étel az étlapon?

A burgerek a kedvencek, és azon belül is talán az Uránia burger. Házi buci, saját burger szósz, saláta, cheddar sajt és 100% marhahús az összes burgerünk alapja, ehhez jönnek hozzá az extrák, mint a lilahagyma chutney, a paprikakrém vagy a mogyoróvaj. A nagyétvágyúaknak van, amiben 20 dkg-os hús van, de van csípős és van vegetáriánus burgerünk is. Menüben fogyasztásnál három féle krumpliból lehet válogatni, illetve amerikai káposztasalátát adunk még mellé.

Mik az étterem jövőbeni céljai? Számíthatunk-e az étlap bővülésére?

Igen, folyamatban van a bővítés. Készülünk több ízvilágú, frissen sütött rántott húsos szendvicsekkel, 15-20 dkg hússal, szóval ami akár egy ebédként is megállja a helyét, illetve sütemény fronton is gondolkozunk. A többi legyen egyelőre meglepetés.  További távlati terv, hogy egy olyan saját weboldalt hozzunk létre, ahol közvetlenül tőlünk lehet majd rendelni. Ha pedig visszaáll a „régi” rend, biztosan egy újabb lendülettel állunk újra a pult mögé!

Köszönöm az interjút!

A hely elérhetőségei:

Cím: Pécs, Veress E. u. 11

Telefonszám: +3620 454 0641

E-mail: puszicafe@gmail.com

Facebook-oldal: https://www.facebook.com/puszicafe

A helyről korábban írtam a Blogomon, azt a cikket itt megtekinthetitek.