Felhívást tett közzé a zsolnaynegyed.hu oldalán a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. a magyarlakta területeken élő tojást díszítők részére, Nemzetünk Hímes Tojásai 2021. címmel. A felhívás időtartama 2021.02.17. – 2021.03.25.

A nemzetünk hímes tojásai programmal egy virtuális képsorozatot kívánnak összeállítani, amely bemutatja, hogy 2021 húsvétjára milyen hímes tojások készülnek a magyarlakta területeken. A szervező, Mosonyi Éva tojásíró népi iparművésszel közösen létrehozott projekttel szeretné köszönteni az idei húsvétot. Beküldési határidő: 2021. március 25.

Mint minden évben, így 2021-ben is eljön a húsvét, és vele együtt a tojások ünneplőbe öltözése. A Kárpát-medencében mindez több száz éves hagyományra tekint vissza. A lányok-asszonyok elkészítik saját hímes tojásaikat, és húsvét hétfőn ezekkel köszöntik locsolóikat. Hazánk egyik napjainkban is élő hagyományaihoz tartozik ez a szép szokás.

Az online térben meghirdetett projekt jól illeszkedik a járványhelyzethez. Sajnos 2021-ben elmaradnak a települések megszokott húsvéti rendezvényei. Visszafogottak lesznek a húsvéti locsolkodások. Elmaradnak a kirakodó vásárok, a tojáskiállítások. Remélhetőleg a családokban az idei évben is tovább él majd a hagyomány, hogy tojást festenek. Ezeket a saját készítésű hímes tojásokat várják a szervezők, hogy azok bemutatására és népszerűsítésére vállalkozzanak a Nemzetünk Hímes Tojásai 2021 program során.

A nemzetünk hímes tojásai programmal virtuális képsorozatot állítanak össze, amely széles körben megmutatják, hogy 2021-ben milyen hímes tojások készülnek a határon belüli és határon túli magyarlakta területeken.

Céljuk, hogy a kiállítást mi magyarok közösen hozzuk létre, és ezzel is köszöntsük a 2021-es húsvétot!

A meghirdetett programban részt vehetnek gyerekek-felnőttek, nők-férfiak kortól és nemtől, foglalkozástól függetlenül. Feltétel mindössze annyi, hogy mindenki a saját készítésű hímes tojásait nevezze a programba.

A nevezésre beküldött tojások lehetnek hagyományos népi technikával, de bármilyen más módon készített és díszíthetett húsvéti tojások. Legjobb, ha mindenki úgy készíti, ahogy szokta az előző években, de természetesen megújítani is lehet a régi technikát. Amennyiben a család vagy közösség több tagja is alkot, azt külön-külön személyenként lehet elküldeni. Mindenki egyetlen festett, hímes tojással vehet részt a programban! A járványhelyzetre tekintettel nem kell feladni ezt a kis törékeny varázslatot, elég befotózni és a fotót beküldeni.

A szervezők kérik, hogy az elkészített hímes tojást mindenki vegye a tenyerébe és úgy fotózza le! Ezzel azt mutatják meg a beküldők, hogy saját kezünkkel alkották. Minden fotón csak a kéz, és benne a hímes tojás szerepeljen. A képhez nem kell arc, vagy egész alakos kép, csak a tenyeret és a szépen díszített tojást szeretnék látni a beküldött fotókon.

A képhez a weboldalon megtalálható regisztrációs lapot kell kitölteni és beküldeni. Az adatlapon mindössze néhány adatot kell megadni a hímes tojás készítőjének, és egy pár mondatban leírni, hogy milyen technikával, hogyan is készítette a hímes tojást, illetve, hogy van-e valamilyen kötődése a mintához, a tojás egyedi díszítéshez.

A fotót és az adatlapot elektronikusan kérik visszaküldeni. A fotót jpg formátumban, lehetőleg 300 dpi felbontásban, maximum 2 MB méretben a következő

e-mail cím: nemzetunk.himestojasai@gmail.com

A könnyebb kezelhetőség érdekében a szervezők kérik, hogy a fotó elnevezése a tojásdíszítő neve legyen!

Forrás: zsolnaynegyed.hu

Fotó: pixabay.com