Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke hívta életre a Fenntartható Fejlődés Elnöki Bizottságot, amely ma megtartotta alakuló ülését.

Freund Tamás előzetesen Szathmáry Eörsöt kérte fel a Bizottság elnöki tisztségére, majd az ő javaslatára kérte fel a Bizottság tagjait. A bizottság az MTA 2019-ben újonnan létrehozott küldetésének értelmében fő céljaként azt hirdette meg, hogy környezetvédelmi kérdésekben hosszú távon a nemzet tanácsadója legyen.

Az új bizottság multidiszciplinárisan értelmezi a fenntarthatóságot. Ez azt jelenti, hogy a természet- és élettudományi területek képviselői mellett megjelennek más tudományágak is. A cél, hogy együtt tudjanak dolgozni a jog, a szociológia, a közgazdaságtan vagy éppen a pszichológia ilyen téren elkötelezett szakértőivel is.

Bizottság alakuló ülésén több olyan ügyet is felvetett, amelyeket rendkívül sürgősnek ítélt. Ilyenek az élelmezés- és élelmiszer-biztonság, a levegőminőség vagy az egyre gyakoribbá váló szélsőséges időjárási események. Ugyancsak kiemelten fontosnak tartják a biodiverzitás, a túlnépesedés vagy a vízgazdálkodás problémáinak kérdéseit is.

A következő üléseken emellett olyan kérdésekre is keresik a választ, hogy milyen a nem fenntartható viselkedésmód és meddig lehet fenntartható a jelenlegi gazdasági növekedés. A FFEB emellett fontosnak tartja, hogy a társadalom minél szélesebb rétegeihez eljussanak az üzenetei, ezért a jövőben szakmai workshopokat és konferenciákat is szerveznek majd.

Forrás: Greenfo

Kép: Wikipedia