Igaazságtalanul fiatalon hunyt el Máté József az Apolló Mozi munkatársa. Az Apolló csapata megható üzenetben búcsúzik kollégájuktól, amit változtatás nélkül osztunk meg.

„Az Apolló Cinema Paradiso gépésze volt.


Közel negyven évet dolgozott mozigépészként. Uránia, Park, Apolló. Camping bringáján sokszor lehetett látni a városban két mozi között, hatalmas ládákban szállítva a 35 mm-es kópiákat. Aztán ezek a kópiák eltűntek, az ikonikus kemping bringa maradt. Egy igazi mozigépész nem járhat mással.
Nagyon szeretett dolgozni. Tulajdonképpen mindent szeretett, amit a két kezével csinálhatott. És mindenhez értett. Tényleg mindenhez. Ha kellet hangtechnikát szerelt, ha kellett villanyt, ha kellett padlót rakott le. Bármelyik székre ülünk, ő szerelte be, vagy ő szerelte meg. Mindenhol ott van a keze nyoma az Apollóban.

A gyerekelőadások voltak a kedvencei, mert szerinte a kicsik a legjobb nézők, és már a villanyt lekapcsolni is élmény nekik, ahogy boldogan sikítanak a sötétben az izgalomtól.

Filmeket indított, mosolygott a pénztárban, mindig de mindig kedves volt. Aztán filmkezdés után a gépházban szalonnát evett csípős zöld paprikával és friss zsemlével. Minden este.

Született optimista volt, derűs, világos gondolkodású, jóember. És makacs, szívós és kitartó. Bízott az életben, és az emberekben.

Nem ez volt a forgatókönyv Józsi, nem így kellett volna lennie.

Kollégánk voltál, barátunk és családtagunk, ahogyan ezt te magad mondtad ki egy váratlan pillanatban.

Ha most – teljes joggal – hirtelen kiesne az a sok csavar meg huzal, meg szög, meg dugó, vagy leállna mindaz, amiről te gondoskodtál – figyelted, helyreigazítottad, vagy csak elégedetten konstatáltad működését –, kártyavárként dőlhetne össze ez a mozi.

Elmentél tegnap örökre, de beleszőtted magad a mozi szövetébe, beleszőttünk téged a szívünkbe.

Az Apollós családod”