Az Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti hidegháború egyik „csatatere” a 1957 és 1975 között zajlott űrverseny volt. Annak ellenére, hogy a szovjetek könyvelhették el a legtöbb elsőséget a legfontosabb versenyt, a Hold meghódítást az amerikai zsebelték be 1969-ben Neil Armstrong és csapata révén. Így lett a nyugati blokk a tudományos és nagymértékben presztízs alapú küzdelem győztese.

Azóta eltelt évtizedekben egyre többet tudtunk meg a minket körülvevő világűrről. A legutóbbi nagy áttörés a NASA Perseverance nevű mars járójának február 18-ai landolása a vörös bolygón.

A Perseverance az amerikai repülési és űrhajózási hivatal ötödik Mars szondája. A több mint 80 millió kilométerre lévő bolygóról a rádiójelek 11 és fél perc alatt érnek vissza a Földre. Így nagyjából 23 perces késéssel adhatók parancsok, emiatt a landolást önállóan, földi irányítás nélkül hajtotta végre. A szonda a 45 kilométer átmérőjű Jezero-kráterben landolt, feladta élet nyomainak keresése.

A Perseverance által készített nyers képek a NASA oldalán megtekinthetők. A hivatal szakemberi közé tettek panorámaképet is a Jezero-kráter belsejéből.

Ezen kívül a mars járó még további érdekes felvételeket is készített. Mikrofonjával rögzítette a felvétel révén először hallhatjuk a Mars „hangját”.