Ahogy arról már korábban beszámoltunk a Facebook és a Google ellen komoly harcot indított az ausztrál kormány, az egyenlőtlen hírpiaci viszonyok miatt. Ausztrália kormánya kidolgozott egy törvényjavaslatot, aminek lényege, hogy az ország médiaszolgáltatói is részesüljenek az általuk elkészített hírek után a két nagy techcégnél lecsapódó bevételekből.

Ez nyilván hatalmas bevételkiesést jelentene a Google és a Facebook számára. Miután a törvénytervezetet elfogadta az alsóház a Facebook bejelentés nélkül elérhetetlenné tette a közösségi média felületein az ausztrál portálok által elkészített híreket. Illetve több kormányzati profil is elnémult, amivel rengeteg emberhez nem jutottak el a megfelelő információkhoz a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban.

Akkor az ausztrál miniszterelnök kijelentette, hogy nem hagyják magukat zsarolni és végig viszik a törvény. Időközben az ausztrál felsőház is megszavazta a javaslatot és a Facebook feloldotta a nyolc napig tartó korlátozást. Amivel még szerintük is túlléptek egy határt mivel 100 olyan oldalt is letiltottak, amik nem médiaszolgáltatókhoz kapcsolódtak.

Farkasszemet nézett egymással az ausztrál kormány és a Facebook és úgy tűnik, hogy a Facebook pislogott először- mondta Stephen Scheeler a cég korábbi helyi vezetője.

Az új ausztrál törvényen felbuzdulva Egyesült Királyság kezdeményezésére a G7 országok komoly lépéseket fontolgatnak a nagy techcégekkel szemben, hogy visszaszorítsák az egyre nagyobb dominanciájukat. Ezzel talán végre elindulhat egy valódi cselekvés, aminek keretén belül gátat szabnak a Facebook jelenlegi meglehetősen problémás működésének.

Elsőre meglepő módon a Microsoft támogatásáról biztosította az ausztrált kormányt a Facebook és Google elleni harcában. A Microsoft elnöke a törvény megoldást jelenthet a tech cégek és a hírszolgáltatók közötti egyenlőtlen viszonyokra.

A Microsoft vezetőjének hurráoptimizmusa abban állhat, ez a törvény főleg a két nagy riválisukra hat ki főleg illetve. Amikor a Google a keresője működésének felfüggesztésével fenyegette az ausztrál kormányt a Microsoft bejelentette, hogy a keletkező piaci rést ők szívest örömest betömik a Bing szolgáltatásaival.

A nyilván nem kérdéses, hogy ha őket is érintené ez a szabályozás, akkor nem lenne a cég ennyire hangos támogatója.