Egyre több helyen okoz feszültséget az új szolgálati jogviszonyról rendelkező szerződés, a Szent Imre kórházban a hírek szerint húszan mondtak ma fel.

A kormány korábban az orvosok béremelésével együtt fogadta el az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt. Ennek értelmében március elsejétől az új jogviszonyba lépő orvosoknak több olyan feltételt is vállalniuk kell a magasabb fizetésért, ami kiverte náluk a biztosítékot. Ilyen például az, hogy az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók átvezényelhetőek lesznek egy másik kórházba, ha ott nagyobb hiány lép fel. Az eredeti javaslat szerint ez 1+1 évig lett volna így az egészségügyi dolgozóknál, de a heves tiltakozás miatt ezt végül évi 44 napra módosították. Szintén nagy port kavart, hogy az orvosok és ápolók nem vállalhatnak másodállást a magánszférában.

Ezek után várható volt, hogy az átmenet nem lesz egyszerű. Már a múlt héten egyre több olyan Facebook-poszt és egyéb írás jelent meg, melyek szerint tömeges felmondások várhatóak az egészségügyben. A problémát csak tetézi, hogy a koronavírus-járvány miatt egyébként is túlterheltek az orvosok és az ápolók, több helyen már egyébként is feszültségek voltak.

Így volt ez a budapesti Szent Imre kórházban is, ahol ma az összes (!) intenzív osztályon dolgozó szakápoló és további 3 orvos is felmondott. „Mi lekapcsoltuk a villanyt” – írta egyikük egy azóta már eltűnt Facebook-posztban, egy csoportkép kíséretében. Voltak olyanok, akik 20-30 éve dolgoztak már a kórházban, mégis a felmondás mellett döntöttek.

A HVG arról számolt be, hogy többen nem írták alá a szerződést, ezt követte a felmondás, a 444 pedig meg is szólaltatta az egyik ápolót. Ő elmondta, hogy neki elsősorban nem is a szerződéssel volt problémája, az már csak amolyan hab volt a tortán. Állítása szerint többször is jelezték az elmúlt évben, hogy alap felszerelések hiányoznak, mint például a maszk vagy a védőoverall. Szintén problémát okozott a létszámhiány, többször volt olyan, hogy egy intenzíves ápolóra hat beteg jutott. Az ideális az, ha egy ápolóra maximum kettő beteg jut, különben a beteg látja kárát a sokfelé ágazó figyelemnek.

Ez és a szerződés okozta problémák egyszerre láttak napvilágot a Szent Imre kórházban, de országszerte egyre több helyről jönnek hírek hasonlóról. A Debreceni Egyetemi Klinikai Központ traumatológiai osztályának dolgozói például egységesen fellépve nem hajlandóak azt aláírni, Szegeden pedig több mint 300 orvos fejezte ki a tiltakozását.

Kép forrása: Facebook