A magyar állampolgárok védelme érdekében a kormány március 15-e éjfélig a kormány meghosszabbította az ideiglenes határzárat – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes. Hozzátette, március 15-ig a kormány meghosszabbította az érvényben lévő védelmi szabályokat is.

Az elmúlt időszakban a koronavírus járványt kihasználó csalók is megjelentek, a vírus első hullámában a maszkot árusító csalók mellett megjelentek a csodagyógyszereketkínálók is. A vakcina megjelenésével profilt váltottak, és pénz ellenében vakcinákat akarnak értékesíteni. Kiss Róbert még egyszer felhívta az emberek figyelmét, hogy vakcinákkal csak az állam rendelkezik, magánkézben azok nem találhatók meg, így akik vakcinákat árulnak, azok mind csalók.

Kiss Róbert kiemelte: az elmúlt 24 órában 618 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem, vagy pedig nem megfelelően viselték a maszkot. A kijárási tilalom megszegése miatt több mint 600 személlyel szemben intézkedtek az elmúlt hétvégén. 12 394 hatósági házi karantént rendeltek el, és 30 782 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.

Müller Cecília országos tiszti főorvos hangsúlyozta: világszerte tombol a járvány, 114 millió fertőzöttet regisztráltak eddig a világon. Európa több országában is az egészségügyi intézmények elérték kapacitásuk felső határát.

A vírus variánsai miatt ismét emelkedni kezdett a fertőzöttek száma hazánkban is. 4 326 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 432 925 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 84 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 058 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 322 956 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 94 911 főre emelkedett. 5 679 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 537-en vannak lélegeztetőgépen.

A tiszti főorvos elmondta: 

HA ÍGY EMELKEDNEK A SZÁMOK, ÚJABB JÁRVÁNYÜGYI INTÉZKEDÉSEK BEVEZETÉSÉRE IS SZÜKSÉG LEHET.

Eddig 685 247 fő kapott oltást, közülük 251 691 fő már a második oltását is megkapta. A háziorvosok továbbra is végzik az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával, minden háziorvos átlagosan 50-55 fő regisztrált időset tud beoltani, emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, amellyel praxisonként 10 fő beoltására van lehetőség. A kórházi oltópontokon is folytatják a regisztrált idősek oltását a Pfizer-vakcinával – tette hozzá Müller Cecília. – írja az MTI.