A mai világban természetesnek vesszük, hogy szinte mindent, amit vásárolunk már becsomagolt állapotban veszünk le az üzletek polcairól és visszük haza. A hulladékfelhalmozás csökkentése érdekében a csomagolásmentes boltok is egyfajta megoldásként szolgálhatnak. Ezekben a boltokban – a zero waste felfogás mintáját követve- plusz felesleges csomagolás nélkül, otthonról hozott vagy az üzletben vásárolt üvegekbe, tárolóedényekbe vagy papírzacskókba kimérve vásárolhatjuk meg a kiválasztott termékeket. Magyarországon ugyan még nem találunk minden utcában ilyen boltot, de a pécsi lakosoknak nem kell aggódniuk, ha megjön a kedvük felkeresni egy ilyen üzletet.

Bartal Gábor és Niczuly Enikő közös vállalkozása a Zöld Blokk, Kertváros szívében található. Nemrég ellátogattam hozzájuk az üzletbe, ahová belépve egyből megállapítottam, hogy nem kell hatalmas bevásárlóközpontba menni ahhoz, hogy az ember majdnem mindent megkapjon egy helyen, elég egy kicsiny bolt is. Pécs első csomagolásmentes boltjában valóban jó minőségű élelmiszert és a fenntarthatóságot segítő termékeket találhatunk

Bartal Gáborral készített interjúmból megtudhatjátok, miért nyitottak csomagolásmentes boltot, milyen termékek kaphatóak náluk, mit mondanak az áraikról, miért ajánlják a csomagolásmentes vásárlást és mivel kezdték anno ők ezt az életvitelt.

-Mikor nyitott az üzlet?

-2019 januárjában. Ez a harmadik év amit elkezdünk.

-Eredetileg mi a végzettségetek?

-Pedagógusok vagyunk, tehát alapjáraton nem sok közünk van a kereskedelemhez.

-Honnan jött az ötlet csomagolásmentes bolt megnyitásához? És miért pont emellett a vállalkozás mellett döntöttetek?

-Egyrészt akartunk kezdeni magunkkal valamit és régóta gondolkoztunk valamilyen vállalkozásban, de a profil nem talált meg minket. Ez volt az egyik vonal, amin elindultunk. A másik, hogy tudtunk, hogy léteznek ilyen boltok – Budafokon, Budapesten, Debrecenben-, de nem volt az országban nagyon ilyen bolt akkor még. A legközelebbi is Budapesten volt és ezért gondoltunk, hogy átvesszük az akkor még itt álló bioboltot és átalakítjuk.
Mi itt lakunk a környéken, idejártam én is vízért. Az előző tulaj el akarta adni az üzletét, tehát a lehetőség meg a helyzet így találkozott és belevágtunk.

-Mennyire volt rizikós ebbe belekezdeni?

-Egy vállalkozás mindig az, de látszott a potenciál benne, hogy van egy réteg- még ha nagyon szűk is- amit érdekel ez a történet.

-Milyen termékek találhatóak egy ilyen boltban?

-Abból a koncepcióból indultunk ki, hogy ami egy alapháztartásba kellhet, az itt is elérhető legyen. Bár nagyon kicsi a bolt, ez teljesen nem tud megvalósulni, de kimérős változatban megtalálható itt: só, cukor, olaj, liszt, fűszerek, nasik, reformélelmiszer, köretnek való –rizsek-, hüvelyesek, teák, aszalványok és ami sütéshez kellhet.
Tisztítószerek közül amit engedélyeznek kimérősként: mosószer, mosogatószer, folyékony szappan, tusfürdő, sampon- ebből többféle megoldás is van-, testápoló és most már szeretnénk a kozmetikumokból is ilyet. Öblítő helyett mosóparfümünk van.
A fő irányunk, hogy minél kevesebb műanyag legyen és tulajdonképpen ezt nagyjából már ki is küszöböltük. Emellett pedig arra törekszünk, hogy minden natúr és természetes legyen.

Kép forrása: Hegedüs Tünde

-Azt itt megvásárolt tégelyben/tubusban lévő termékeket mind újra is lehet nálatok tölteni?

-Én mindig azt mondom a vásárlóknak, ide bármit visszahozhatnak. A Napvirágos termékeknél ki is van alakítva a rendszer, tehát összegyűjtjük itt a kis üvegeket és visszaküldjük nekik. Akár még ha a mézárus nem veszi vissza az üveget, akkor azt is ide hozhatják nyugodtan, betesszük az üvegturkálóba és előbb- utóbb valaki úgy is elviszi.

-Mekkora a kereslet az általatok kínált termékekre Pécsen belül?

-Ezt nehezen ítélem meg, hiszen egy szűk réteg van, akit ez érdekel és hajlandó áldozni rá. Itt lassan megy a vásárlás, mert ha van bent van egy vásárló, azt a következőnek meg kell várnia. Ez egyfajta „slow shopping”, ha lehet ilyen szót használni rá.
Illetve ki kell jönni Kertvárosba, ami problémát szokott okozni azoknak, akik például a belvárosban élnek.

-Aki még nem vásárolt csomagolásmentes boltban, annak miért ajánljátok ezt a vásárlást a hipermarkettekkel szemben?

-Itt a vásárlással nem jár felesleges csomagolás. Amíg idáig elér a termék, addig persze azt be kell csomagolni, de vannak már olyan termékek, amiket kezdettől neylon helyett dupla papírba csomagolva szállítják.

-Mennyivel drágábban/olcsóbban lehet hozzájutni a termékekhez? Mondjuk egy hipermarkethez viszonyítva.

-Az árainkat leginkább egy Herbaházhoz lehet hasonlítani, hiszen hogy is vehetnénk fel a versenyt egy olyan céggel, ami akkora tételben vásárol, hogy kedvezményesen jut hozzá a termékekhez? Valamint valószínűleg ezek nem is a legminőségibb dolgok.
Az a réteg, aki tudatosan jön ide, az fel van készülve erre, de egyébként nincsenek elszállva az áraink.

-Találhatunk nálatok friss árut is. Ezeknek vannak kijelölt napjaik, amelyeken adott friss termékek érkeznek?

-Friss áruink a kenyér, a tejtermék és a csíra. Kenyér kedden és csütörtökön nyitástól van, de a legjobb, ha az ember előre rendel, hogy biztosan legyen. A tejtermék általában szerdán jön, de nincs konkrét napja. A csíra pedig csütörtökön érkezik.

Kép forrása: Hegedüs Tünde

-Szerinted mivel lehet a legegyszerűbben elkezdni a zero waste életet?

-Ez mindenkinek más, de nekünk a vízzel indult. Már nem akartuk megvenni folyton a zsugor vizeket, hanem vettünk két gallont és elkezdtük innen – a korábbi bioboltból- haza hordani. A víz egy olyan dolog, ami tényleg rengeteg felesleges pet palackot termel.
De szerintem akárhogyan el lehet ezt kezdeni.

Kiemelt kép forrása: Hegedüs Tünde