Bencsik János a Polgári Válasz országgyűlési képviselője nyújtott be előterjesztést azzal kapcsolatban, hogy a vagyonnyilatkozatokkal való trükközés  nagyértékű autók, luxuslakások, házak, nyaralók, ajándékok, gyűjtemények „kifelejtése” a vagyonnyilatkozatokból büntetőjogi következményekkel – 1-3 évig terjedő szabadságvesztéssel járjon. Az Országgyűlés Igazságügyi bizottságán azonban nem ment át a javaslat. A javaslatot egyedül a Jobbik képviselője, Dr. Gyüre Csaba támogatta, az MSZP-s Dr. Varga László és a DK-s Sebián-Petrovszki László valamint két független képviselő Dr. Fülöp Erik és Dr. Varga-Damm Andrea éppúgy nemmel szavazott, ahogy a Fidesz-KDNP honatyái. Úgy látszik, hogy a baloldal és a kormánypártok között bizonyos dolgokban van egyetértés, ilyen a vagyonnyilatkozatok jövőbeli helyzete, pontosabban az érdek, hogy ezért egyetlen „feledékeny” képviselőt se lehessen később elővenni. Tegyük hozzá, hogy például a budapesti parkolási ügyekben is hasonló egyetértés szokott megvalósulni az MSZP és a Fidesz között.

Mindenesetre az oly régóta várt nemzeti egység, ahol egy nemes ügy mentén összefog egymással a kormány és a baloldal megvalósult, más kérdés, hogy mennyire tekinthető nemes ügynek, hogy a vagyonnyilatkozatok továbbra is átláthatatlanok lesznek, és a mutyizások melegágyai maradnak a jövőben is.

Az előterjesztés indoklásában a Bencsik János azt írta:

így a valótlanul kitöltött nyilatkozatok esetén közokirat-hamisítás bűntette valósulhatna meg, amely súlyosabb szabadságvesztéssel büntetendő, mint a hamis magánokirat felhasználásának vétsége.

Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy az Igazságügyi bizottság keddi ülésén Gyüre Csaba jobbikos képviselőn, a bizottság alelnökén kívül senki sem támogatta az előterjesztését.

Ennek az is lehet az oka, hogy az elmúlt években kormánypárti és baloldali ellenzéki politikusok egyaránt botrányos ügyekbe keveredtek. Az ülésen elmondtam, hogy az állam nem várhatja el a különböző, például adózással kapcsolatos jogszabályok betartását a polgároktól, ha ezeket magára nézve nem tekinti kötelezőnek. Teljesen abszurd és elfogadhatatlan, hogy miközben egy vállalkozónak tetemes bírságokkal kell szembenéznie, amennyiben a cégéről nem a valóságnak megfelelő adatokat közöl, a törvényhozók, akiknek példát kéne mutatniuk, semmilyen felelősséget nem viselnek ezért, és számon sem lehet kérni őket

– számolt be róla Bencsik János.