A pekingi japán nagykövetség megkérte a kínai kormányt, hogy változtasson az országba belépő vagy országban tartózkodó japán állampolgárok tesztelési módszerein, elsősorban hagyjon fel az anális koronavírus-teszteléssel – értesült a hvg.hu

A kínai kormány január óta alkalmazza ezt a technikát tesztelésre, aminek hatására néhányan azt panaszolták, hogy az eljárás „pszichés szorongást” okozott számukra – mondta a BBC-nek Kato Kacunobu japán kabinetfőtitkár. A hozzá érkezett besszámolók szerint az eljárás megalázó és lelkileg megterhelő volt. Nem tudni, hány japán állampolgár kapott ilyen teszteket – tette hozzá.

A múlt héten az amerikai média szerint amerikai diplomaták is átestek anális koronavírus-tesztelésenm azonban a kínai külügyminiszter szóvivője cáfolta az értesülést.

A BBC cikkéből kiderül, hogy a vizsgálatok során 3-5 cm-es vattapamacsot helyeznek a végbélnyílásba, és óvatosan forgatják azt mintavétel céljából, mielőtt kihúznák.

Amellett, hogy rendkívül kellemetlen részt venni az anális koronavírus-tesztelésen, az bevezetésekor a kínai állami média arról számolt be, hogy ezek a tesztek „ellentmondásosak voltak a szakértők körében”, és hogy sokkal kevésbé hatékonyak, mint a felső légúti vizsgálatok.

Fotó: Pixabay