Nem is olyan régen még Kecskeméten és egy sor másik magyar nagyvárosban engedélyezték, hogy az embereknek ne legyen kötelező a maszkviselés a szabadban, miközben Péterffy konzekvensen azon az állásponton volt, hogy márpedig a maszk marad. Mivel az emberek többsége utálja a maszkot, kényelmetlennek találja, ezért hamar a támadások középpontjába került a polgármester. És valóban, akkor – nagyjából kéthete – úgy tűnt, hogy nyerésre állunk, úgy tűnt, hogy levehetjük a maszkot, hogy újra nyithatunk, azonban megjelent a brit mutáció, és borított mindent. Ma már Kecskeméten is kötelező a maszkviselése, újból.

Péterffynek ott és akkor igaza volt, ráadásul egy igen bátor döntést hozott meg, azzal, hogy az emberek biztonsága érdekében nyíltan szembement a közakarattal, vállalva az ezzel járó konfrontációt. Láthatjuk, hogy azóta ismét berobbant a vírus, erősebben, mint eddig bármikor. A kötelező maszkviselés pedig bizonyítottan életeket ment meg.

Mindenki szeretne újra nyitást, mindenki szeretné levenni a maszkot, és úgy élni, mintha nem lenne vírus. De sajnos vírus van, a helyzet pedig egyértelműen rosszabb, mint bármikor. Amíg az oltakozási kedv nem nő radikálisan, s ezzel párhuzamosan a beadott vakcinák száma is, addig – bármennyire is szeretnénk – felelőtlen döntés lenne levenni a maszkot, és újra nyitni.