A tavaly megkezdett 700 millió forintos általános iskolai bővítés mellett idén új, 4 csoportos, modern bölcsőde építése kezdődik meg Kozármislenyben, az Augusztus 20 téren. A projekt megvalósítására 542,58 millió forint vissza nem térítendő, európai uniós támogatást nyert Kozármisleny Város Önkormányzata. A projekt a Baranya Megyei Önkormányzati Hivatallal, konzorciumi együttműködésben valósul meg.

2021. március 4-én megtörtént a leendő bölcsőde helyén az ünnepélyes alapkőletétel, amelyen dr. Biró Károly Kozármisleny polgármestere mellett részt vett dr. Hoppál Péter, a város országgyűlési képviselője, valamint dr. Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke. Fotónk az ünnepélyes alapkőletételen készült.

 A bölcsőde beruházás várható befejezési dátuma: 2022.03.31. A projekt kivitelezője a  GÉPLAK Kft. A Janikovszky Éva Óvoda és Bölcsőde fenntartója, és az ellátásnak helyt adó újonnan épülő épület tulajdonosa Kozármisleny Város Önkormányzata lesz.

Magyarország Kormánya által nyújtott családi otthonteremtési kedvezmények eredményeként Kozármisleny legújabb lakóövezetében a Fészek lakótelepen találnak otthonra azok a fiatal családok, akiket vonz a fiatalos, rohamosan fejlődő város csendes, kertvárosias hangulata. Ennek az új lakótelepnek a szívében kerül megépítésre a 4 csoportos bölcsőde, ahol a bölcsődés korú gyermekek számának robbanásszerű növekedése alátámasztja a kozármislenyi intézmény bölcsődei kapacitásbővítésének szükségességét és az intézmény hosszú távú működését. A projekt átfogó célja a Janikovszky Éva Óvoda és Bölcsőde bölcsődei ellátásának a jelenlegi férőhelyszámainak növelése, az infrastrukturális fejlesztés, valamint az eszközbeszerzés révén a bölcsődei ellátás minőségének fejlesztése. A fejlesztés megvalósulásával Kozármislenyben a meglévő 42 bölcsődei férőhely további 14 bölcsődei férőhellyel bővül. A beruházás révén egy korszerű, energia hatékony, akadálymentesített, négy csoportos bölcsőde építése valósul meg a hatályos jogszabályi előírásokban meghatározott nevelési-gondozási egységek kialakításával.” – hangsúlyozta ki dr. Biró Károly, Kozármisleny polgármestere ünnepélyes megnyitóbeszédében a beruházás célját.

Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő az új bölcsőde ünnepélyes alapkőletételén elmondta, hogy 2010 után az ország csődhelyzetből való kimentése és a társadalom újjászervezése fókuszában az első helyen a családok megerősítése áll. „Az elmúlt 10 év kormányzati intézkedései, az adócsökkentési program, az infrastruktúra fejlesztése, az intézmény fejlesztések, a családi adókedvezmény, a családi otthonteremtési támogatások bevezetése, valamint a bölcsőde építési program is a társadalom legfontosabb értékéről, a gyermekről szólnak.” A politikus kiemelte, a házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv folyamatosan növekszik Magyarországon. Dr. Hoppál Péter örömét fejezte ki, hogy a parlamenti körzetének néhány településén ezek a programok hatványozottan is érvényesülnek. „Ilyen a térség legfiatalabb városa Kozármisleny, ahol az iskolát napjainkban 700 millió forintból bővítik és a vadonatúj 4 csoportos bölcsőde építése is elkezdődhet.” A település országgyűlési képviselője kihangsúlyozta, hogy Kozármisleny napjainkra mintavárosa lett a Fidesz családfejlesztési politikájának.

Amikor Kozármislenyben bölcsődét építünk, akkor a településen gyermeket vállaló és nevelő családok jövőjét alapozzuk meg, őket támogatjuk.” – mondta az eseményen dr.Őri László,a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke. Az induló beruházás kapcsán a megyei elnök hangsúlyozta,a projekt része a nagyszabású megyei bölcsőde és óvodafejlesztő programnak. Baranya megye több településén folynak jelenleg is a családbarát Magyarországot és vidékfejlesztést célul kitűző kormányzati intézkedéseknek köszönhetően bölcsődei, óvodai beruházások. A megyei elnök hozzá tette, hogy ezek a fejlesztések azt a célt szolgálják, hogy a megye valamennyi oktatási intézményében, minden gyermek a kor igényeihez méltó körülmények között nevelkedhessen.