Kosztics Józsefet, Siklósnagyfalu független polgármesterét költségvetési csalás és sikkasztás miatt jogerősen 1,5 év, 4 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék – értesült a 444.hu.

A törvényszék a polgármester vezette település önkormányzata 2011-ben több pályázatot is benyújtott különböző minisztériumokhoz.

Az első esetben a helyi iskola újraindítása címén a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól (ma: Emmi) igényelt forrást. A támogatási szerződés aláírása után Kosztics József 2 cégtől is kapatt számlát az   állítólagos kivitelezési munkák elvégzésére, azonban utólag kiderült, a munkákat már korábban más cégek elvégezték, ami után az önkormányzat korábban szintén igénybe vett állami támogatást.

A 4 millió forint (ezt a számlát az ügy másodrendű vádlottja állította ki) és 3,6 millió forint – jogosulatlan – kifizetéséről szóló számla összegét a község támogatásként megkapta a minisztériumtól.

Az ügy másodrendű vádlottja a polgármester által a baranyai munkaügyi központtal is kötött, a „Kistérségi Startmunka” mintaprogramban való részvételről is kiállított valótlan tartalmú számlákat, amik alapján jogosulatlanul vettek igénybe 7,8 millió forint támogatást.

Ezután Kosztics mintegy 5 millió forintot vett fel az önkormányzattól, másodrendű vádlott cége által kiállított, földmunkákról, építési tevékenységről szóló, valótlan tartalmú számlákkal került be az önkormányzat könyvelésébe.

A polgármestert jogerős határozatban ítélték el börtönbüntetésre, ennek ellenére a mai napig betölti hivatalát. Kosztics Józsefnek nem ez az első ügye, január óta egy másik ügy miatt letartóztatásban van jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás gyanúja miatt.

Ha ez nem lenne elég, 2006-ban azért kellett lemondania a polgármesterségről, mert nem vonult be a 14 hónapos, lopásért és okirat-hamisításért kapott büntetését letölteni.

Fotó: RTL Híradó