A testmozgás az egészséges élet egyik alappillére. Elengedhetetlen a hosszú és egészséges életért, ráadásul nincs korhatára.

A kutatók megállapították, hogy nincs felső határ testmozgás szempontjából a szív- és érrendszeri egészséget nézve, azonban az megdönti az emberek véleményét, miszerint egy bizonyos koron túl az erőteljes testmozgásnak már nincs jótékony hatása az emberi szervezetre nézve. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) jelentése szerint a szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok a világon, évente közel 18 millió halált okozva.

A ’PLOS Medicine’ című folyóiratban publikált friss tanulmány 5 év alatt, több mint 90 ezer ember bevonásával készült, akiknek fizikai aktivitását a csuklójukon viselt mérőeszköz rögzítette. Az eredmények azt mutatták, hogy a magas intenzitással végzett edzésű sportolók közül a felső 25% -nak van legalacsonyabban a szívbetegségek kockázat. Esetükben átlagosan 54% – 63% volt a kockázatcsökkenés. A közepes intenzitástól a magas intenzitásig terjedő testmozgást végzők legfelső 25% -nál átlagosan 48% – 57% volt a kockázatcsökkenés.

Rema Ramakrishnan, az Oxfordi Egyetem kutatója az alábbiakat nyilatkozta: “Ez megdönti azt a nézetet, hogy van egy bizonyos pont, amelyen túl nem kellene edzeni” plusz hozzátette, hogy “A fizikai aktivitásnak nincs felső határa, ha a szív egészségének javításáról van szó”. Az említett iskola egyik professzora Aiden Doherty szerint az eredmények alátámasztják a WHO ajánlását, miszerint az embereknek hetente legalább 150–300 perc közepes vagy magas intenzitású aerob edzést kéne végezniük. ( Az aerob edzés során a testmozgáshoz szükséges energiát nagy mennyiségű oxigén felhasználásával állítja elő a test. Oxigént használ fel energiakészleteinek (szénhidrátok és zsírok) elégetésére, hogy energiát biztosítson az izmok számára. Az aerob testmozgás minden olyan gyakorlat során előfordul, amely viszonylag kis vagy közepes intenzitású edzést igényel, lihegés vagy fulladás nélküli.)

A kutatók szerint az eredmények mind a férfiak és mind a nők esetében is hasonlóak, viszont az erőteljes testmozgás jótékony hatásai a nőknél sokkal látványosabbak.

Bár a többet mozgó emberek nagyobb valószínűséggel nem dohányzók, egészséges testsúlyúak és mérsékelt mennyiségű alkoholt fogyasztanak, ezeket a tényezőket figyelembe véve is megmaradt a jelentős összefüggés a fokozott testmozgás és a szívbetegségek alacsonyabb kockázata között.

Kép:pixabay